Παπακωνσταντίνου: Τι "συμφωνήσαμε" με Βρυξέλλες

Οι αποφάσεις του Eurogroup αφορούν τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα κριθούν από το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Τι συμφωνήσαμε με Βρυξέλλες
Οι αποφάσεις του Eurogroup αφορούν τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα κριθούν από το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.   

"H σημερινή απόφαση είναι μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και τις δικές μας. Η δική μας πολιτική θα κριθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα κριθεί από την Ε.Ε. στις 16 Φεβορυαρίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως "το Ecofin αποφασίζει επίσημα ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει η Ελλάδα, δεν ανέλαβε, δεν πήρε τα μέτρα εκείνα, που της είχαν ζητηθεί, τον Απρίλιο του 2009. Με βάση αυτό, θα υπάρξει απόφαση υπαγωγής μας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης".

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 έχει διπλό στόχο, να στηρίξει αφενός την ανάπτυξη και αφ' ετέρου, να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, με συγκεκριμένο στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Ecofin, ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ελληνικά ομόλογα. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε οι Ιταλικές, ούτε άλλες τράπεζες έχουν λόγο να ανησυχούν για τα ελληνικά ομόλογα", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σέ πώληση ομολόγων στην Κίνα, απάντησε ότι "δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. Την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο πως, όπως και κάθε χώρα, εξετάζουμε την πιθανή διασπορά των δανειακών μας αναγκών".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: Ναι, είναι προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης. Ήταν προεκλογική δέσμευση. Θα ανοίξουμε τον διάλογο αυτό, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στο επόμενο χρονικό διάστημα".

Ο ίδιος υπογράμμισε για τις αμυντικές δαπάνες πως "ήδη από τον φετινό Προϋπολογισμό συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος. Θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν και στα επόμενα χρόνια. Δεν έχω να σας πω κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, γιατί προφανώς αυτό θα προδικάζει αυτά που θα πούμε στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

**Το πλήρες κείμενο από την  Συνέντευξη τύπου του Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECOFIN, επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v