Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ραντεβού" το 2011 για τις επεκτάσεις Αττ. Οδού

Ακυρώνονται και επαναδημοπρατούνται οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ραντεβού το 2011 για τις επεκτάσεις Αττ. Οδού
Την ακύρωση των διαγωνισμών των έργων παραχώρησης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι το μεν πρώτο θα επαναδημοπρατηθεί με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας σε περίπου έναν χρόνο, το δε δεύτερο θα επαναδημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2010 και εφόσον υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού υπήρξαν σοβαρά προβλήματα που επέβαλαν την ακύρωση της δημοπράτησης.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε πως το έργο θα επανασχεδιαστεί σε μικρότερη και περισσότερο διαχειρίσιμη κλίμακα.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, σημείωσε ότι στη σύμβαση παραχώρησης θα ενσωματωθεί και η προμήθεια των ραδιοβοηθημάτων, μελέτη την οποία θα εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τους επόμενους 4 μήνες.

Το euro2day έχει αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των επαναδημοπρατήσεων των έργων, με δημοσιεύματα στις 2/10 (ΥΠΕΧΩΔΕ: 10+1 "καυτές πατάτες" για τη νέα ηγεσία), στις 30/10 (Υπ. Υποδομών: Ακυρώνει 30 προεκλογικά έργα) και στις 19/11 (Φθηνότερες οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα διατέθηκαν περί τα 214 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστικές εταιρίες για πιστοποιημένες εργασίες, ενώ σχεδιάζει να διαθέσει ένα μεγαλύτερο ποσό στις αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε σταδιακά να περιορίσει τις οφειλές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, οι οφειλές προς τις κατασκευαστικές ανέρχονται στο ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση νέων έργων, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται επανασχεδιασμός του προγράμματος κατασκευής νέων υποδομών με στόχο αυτά να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, ο προγραμματισμός που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ άφηνε στον αέρα πολλά έργα, καθώς δεν υπήρχαν ούτε μελέτες ούτε τα απαραίτητα ποσά για τη χρηματοδότησή τους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την υλοποίηση προγράμματος μικρών και μεσαίων έργων στην περιφέρεια, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους.

Επιπλέον, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προωθεί πρόγραμμα έργων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς επίσης την προώθηση έργων ΣΔΙΤ.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα επιλογής αναδόχων, το υπουργείο Υποδομών θα παρουσιάσει την πρότασή του περί τα τέλη Μαρτίου και εφόσον πρώτα επεξεργαστεί τις προτάσεις των εργοληπτικών οργανώσεων, με στόχο μέχρι το καλοκαίρι να καταθέσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε τέλος ότι δημιουργείται σύστημα επιτελικής παρακολούθησης των έργων, των μελετών και των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο τα στοιχεία των έργων (προϋπολογισμός, χρονοδιαγράμματα κ.ά.) και η εξέλιξη των συμβάσεων με στόχο την εξασφάλιση διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v