Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Τι διαψεύδει για deal με Πεκίνο-Goldman

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που φέρουν την Ελλάδα να έχει δώσει εντολή στην Goldman Sachs να πωλήσει ελληνικά ομόλογα στην Κίνα προχώρησε το YΠΟΙΚ. Διατηρείται η πρόθεση διερεύνησης ενδιαφέροντος σε Ασία - ΗΠΑ.

Την κατηγορηματική διάψευση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί το δημοσίευμα των "Financial Times" με τίτλο "Τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο" μέσω Goldman". 
 
Δεν υπάρχει καμία εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων με την Κίνα, τονίζουν στο euro2day πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποδόθηκε λάθος από το ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones Newswire δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί πρόθεσης πώλησης ελληνικών ομολόγων ύψους 5 έως 10 δισ. ευρώ στην Κίνα, ως προς το αριθμητικό της σκέλος.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι δηλώσεις για διερεύνηση ενδιαφέροντος διάθεσης ελληνικών ομολόγων στην Ασία και στις ΗΠΑ.


ΟΔΔΗΧ: Κανονικά το road show σε Ασία και ΗΠΑ

Το σχέδιο για road show του οικονομικού επιτελείου σε Ασία και ΗΠΑ για την προώθηση ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Σπύρος Παπανικολάου, σε δήλωσή του στο Reuters. "Υπάρχουν σχέδια για road show, το έχουμε πει. Η σχετική απόφαση είναι του υπουργού Οικονομίας", τόνισε, δηλώνοντας άγνοια για τα σχετικά δημοσιεύματα.  


Κομισιόν: "Ουδέν σχόλιο" για deal Ελλάδας-Κίνας

Δεν θέλησε να τοποθετηθεί η Κομισιόν στα δημοσιεύματα περί πιθανής συμφωνίας Ελλάδας για αγορές ομολόγων από την Κίνα, μεταδίδει το Reuters.

"Ουδέν σχόλιο" ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal.


ΥΠΟΙΚ: Κατηγορηματική διάψευση

Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, το
Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

• Η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία, την 25/1/2010, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα. Η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού.

• Στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας, εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα πραγματοποίησε ταξίδι στο Λονδίνο για συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές. Συναντήσεις παρόμοιου είδους συνεχίζονται και στην Αθήνα ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στις ΗΠΑ και στην Ασία.

• Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης .

Η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης. 


GS: Διαψεύδει για πώληση μετοχών ΕΤΕ σε Κίνα

Τη μη εμπλοκή της σε συμφωνία πώλησης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσε η Goldman Sachs, μεταδίδει το Reuters.

Το δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για σχέδιο πώλησης των μετοχών της ΕΤΕ στην Bank of China ή στην China Investment Corp.

Η Goldman Sachs δήλωσε στο Reuters ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal.

Παράλληλα, το δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για προώθηση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα από την Goldman Sachs. Όπως αναφέρει το Reuters, πηγές προσκείμενες στην τράπεζα τόνισαν ότι ενώ η GS ενδιαφέρεται για περαιτέρω συνεργασίες με το ελληνικό δημόσιο, δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές.

"Εάν η Κίνα ετοιμαζόταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και 5 δισ. ευρώ, το spread των ελληνικών ομολόγων θα διαπραγματευόταν κοντά στις 100 μονάδες βάσης και όχι κοντά στις 300 μονάδες βάσης", σχολίασε για το Reuters τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v