Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Θετική η εισήγηση της Κομισιόν για ΠΣΑ

Η Κομισιόν θα συστήσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να υιοθετήσουν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μπαρόζο: Θετική η εισήγηση της Κομισιόν για ΠΣΑ
Η Κομισιόν θα συστήσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να υιοθετήσουν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, η επιδιωκόμενη συρρίκνωση του ελλείμματος της Ελλάδας είναι εφαρμόσιμη, αλλά υπόκειται σε ρίσκα. Εάν, μέσω της λήψης έγκαιρων μέτρων, τα ρίσκα αυτά δεν επιβεβαιωθούν, το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω του 3%, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη λήψη αυτών των μέτρων. 

"Η Κομισιόν θα επιβλέψει την υλοποίηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας μέσω πολύ εντατικής παρακολούθησης", συμπλήρωσε.        


Τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα για την οικονομία 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του euro2day, αύριο Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει κείμενο συστάσεων μέσω του οποίου θα "εγκρίνεται" μεν το ΠΣΑ, αλλά θα δίνεται ασφυκτικό περιθώριο έως τις 15 Μαΐου -εντός 90 ημερών από την έγκριση του ΠΣΑ στο Ecofin στις 15 Φεβρουαρίου- για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό και συγκεκριμένα για:

• Τη δημιουργία αποθεματικού 10% από περικοπές δαπανών (έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η σχετική υπουργική απόφαση).

• Πάγωμα προσλήψεων το 2010 και κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

• Εφαρμογή αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής με μείωση του κονδυλίου επιδομάτων κατά 10%.

• Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού με κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών αλλά και καθιέρωση συστήματος προείσπραξης φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

• Αύξηση φόρου σε ποτά και τσιγάρα κ.ά.

Μετά την έγκριση του ΠΣΑ και από το Ecofin, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο ενός μηνός -έως τις 16 Μαρτίου- για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα επαρκούν ή αν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το Plan B με πρόσθετα μέτρα, τα οποία το πιθανότερο είναι πως θα υποδείξουν οι Βρυξέλλες οι οποίες και θα παρακολουθούν μήνα με τον μήνα και με τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου κατά πόσον η Ελλάδα… συμμορφώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v