Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: 2+1 πρόσθετα έκτακτα μέτρα

Πάγωμα μισθών σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με μείωση των επιδομάτων κατά 10%, αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Παπανδρέου: 2+1 πρόσθετα έκτακτα μέτρα
Πάγωμα μισθών σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με μείωση των επιδομάτων κατά 10%, αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του για την οικονομία αιτιολογώντας τις αποφάσεις αυτές στο πλαίσιο «της προσπάθειας να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς το γκρεμό».

Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αγορών και απαντώντας στις πιέσεις των Βρυξελλών προχώρησε σε ακόμα αυστηρότερη μισθολογική πολιτική στο δημόσιο παίρνοντας πίσω ακόμα και τις αυξήσεις 1,5% με πλαφόν όσους έχουν αποδοχές έως 2.000 που είχε προαναγγείλει στο τέλος του 2009.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ αλλά και ΟΤΑ) δεν θα λάβουν καμία αύξηση το 2010, πέραν των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ παράλληλα προωθείται το σχέδιο μείωσης των επιδομάτων για τους υψηλά αμοιβόμενους μεσοσταθμικά κατά 10%.

Η μείωση αυτή θα φέρει μείωση επιδομάτων έως και κατά 20% με το πλαφόν πάνω από το οποίο θα μπει το «μαχαίρι» να χαμηλώνει ενδεχομένως και για όσους έχουν μηνιαίες απολαβές πάνω από 1.500 ευρώ. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε διάλογο για την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κάνοντας παραλληλισμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στο φορολογικό, η κυβέρνηση καταργεί την ερχόμενη εβδομάδα φοροαπαλλαγές και αυτοτελή φορολόγηση και προχωρεί σε άμεση αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία.

**Το αρχείο με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v