Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: "Ανάσα" από Τρισέ στις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα ομόλογα με αξιολόγηση έως και ΒΒΒ- και το 2011, επεκτείνοντας τα έκτακτα μέτρα κατά ένα έτος, δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζ.Κ. Τρισέ πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

ΕΚΤ: Ανάσα από Τρισέ στις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα ομόλογα με αξιολόγηση έως και ΒΒΒ- και το 2011, επεκτείνοντας τα έκτακτα μέτρα κατά ένα έτος, δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζ.Κ. Τρισέ πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο κ. Τρισέ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ, η οποία είχε πρόθεση να επιστρέψει στα προ κρίσης -σκληρότερα- κριτήρια αποδοχής κρατικών τίτλων ως εχέγγυα.  

Με βάση τα προ κρίσης κριτήρια αποδοχής από την ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα κινδύνευαν να μην γίνονται αποδεκτά από την κεντρική τράπεζα από τις αρχές του 2011, εάν η Moody's ακολουθούσε τους έτερους δυο οίκους αξιολόγησης, υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδα ΒΒΒ από Α-. 

Η είδηση είναι ιδιαίτερα θετική και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν να αποκτούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, καταθέτοντας ως εχέγγυα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, και το 2011. 

Στελέχη της ΕΚΤ, πάντως, τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβάλλει κλιμακωτό premium ρίσκου στους τίτλους που θα κάνει αποδεκτούς.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v