Γερμανικά think tanks εναντίον του "πακέτου"

Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης για την Ελλάδα αντίκειται στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρουν οκτώ οικονομικά ινστιτούτα σε κοινή επιστολή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Γερμανικά think tanks εναντίον του πακέτου
Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης για την Ελλάδα αντίκειται στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρουν οκτώ οικονομικά ινστιτούτα σε κοινή επιστολή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη, τα think tanks εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο σε πιθανή διάσωση της χώρας, θεωρώντας ότι το ΔΝΤ είναι πιο αξιόπιστο από οποιονδήποτε θεσμό της Ε.Ε. στην απαίτηση αποπληρωμής της οικονομικής βοήθειας εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι, ενώ το ταμείο έχει περισσότερη πείρα σε πακέτα διάσωσης. 

Η συμφωνία του Eurogroup για τους όρους ενδεχόμενης διάσωσης της Ελλάδας "αντίκειται στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ", σημειώνουν τα οκτώ ινστιτούτα, προσθέτοντας πως "για να διασφαλιστεί ότι η Ένωση δεν θα πληγεί περαιτρέρω τα ινστιτούτα θεωρούν κρίσιμης σημασίας το ΔΝΤ να είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της τήρησης των όρων... και για τις αποφάσεις αποδέσμευσης περαιτέρω κεφαλαίων βοήθειας".   

Ωστόσο, τα ινστιτούτα, τα οποία αντανακλούν τον γενικότερο σκεπτικισμό στη Γερμανία για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προειδοποιούν επίσης ότι η απειλή χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους του ευρώ εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το σύνολο της ευρωζώνης. 

Σημειώνεται ότι από τα οκτώ think tanks τα πέντε είναι γερμανικά, δύο είναι αυστριακά και ένα έχει έδρα στην Ελβετία. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v