Γιατί ο μηχανισμός δεν ικανοποιεί τις αγορές

Την εκτίμηση ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας δεν θα ικανοποιήσει τις αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν το ρίσκο αναδιάρθρωσης χρέους, καταθέτει αρθογράφος του Reuters.

Γιατί ο μηχανισμός δεν ικανοποιεί τις αγορές
Την εκτίμηση ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας δεν θα ικανοποιήσει τις αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν το ρίσκο αναδιάρθρωσης χρέους, καταθέτει η κ. Emelia Sithole - Matarise, αρθογράφος του Reuters. 

Η κ. Matarise επικαλείται 12 λόγους για τους οποίους οι αγορές την Παρασκευή δεν αποτύπωσαν την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό, σε σχέση με τις κινήσεις μεγάλης κλίμακας στις αγορές μετοχών και ομολόγων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αναλυτικότερα: 

- Οι κεφαλαιαγορές δεν θεωρούν ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 45 δισ. ευρώ είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς καλύπτει μόνο τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2010, όχι αυτές των επόμενων 2 - 3 ετών. 

- Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ, δεδομένου ότι ήδη προχωρά σε πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές αναταραχές. 

- Το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι ο αποπληθωρισμός ενδέχεται να είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση. 

- Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος βασίζεται κατά πολύ στα φορολογικά έσοδα. Ως εκ τούτου, η επίτευξη των στόχων ενδέχεται να αποδειχτεί δύσκολη εάν τα μέτρα λιτότητας πυροδοτήσουν βαθιά ύφεση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων. 

- Το προφίλ χρέους της Ελλάδας δείχνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα πιο βραχυχρόνια ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες πιέσεις χρηματοδότησης στα επόμενα 2 - 3 χρόνια.  

- Οι ωριμάνσεις των ομολόγων καθιστούν ζωτικής σημασίας να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα γρήγορα, και μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της βοήθειας είναι ασαφές. Η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει 10 δισ. ευρώ τον Μάιο, με λήξη ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου και αποπληρωμές κουπονιών. 

- Η αναποφασιστικότητα την οποία έχουν επιδείξει οι πολιτικοί της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη βοήθεια στην Ελλάδα έχει καταστήσει σκεπτικούς τους επενδυτές για το αν οι πολιτικοί μπορούν -και θέλουν- να κινηθούν γρήγορα στην κατεύθυνση χαλάρωσης του κόστους εξυπηρέτησης χρέους της χώρας. 

- Η απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους επενδυτές για την ικανότητα της ευρωζώνης να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.   

- Είναι ασαφές εάν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί και για όποια άλλη χώρα της ευρωζώνης αντιμετωπίσει ανάλογες πιέσεις. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αγορές ενδέχεται να πιέσουν υψηλότερα τα ομόλογα και άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, για να τεστάρουν την προθυμία και την ετοιμότητα της ευρωζώνης να διασώσει και άλλες δημοσιονομικά αδύναμες χώρες. 

- Οι εκλογές της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ίσως καταστήσουν δυσκολότερο για το Βερολίνο να κινηθεί γρήγορα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. 

- Η όποια αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε. για να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις στην ευρωζώνη, αντίστοιχες της ελληνικής, απαιτεί αλλαγές στη βασική συστατική συνθήκη της Ε.Ε., κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, αφήνοντας θολό τοπίο για τους κανόνες σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών στο άμεσο μέλλον. 
  
    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v