Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Πάρτε νέα μέτρα για να σας βοηθήσουμε

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναλάβει νέα μέτρα λιτότητας και για τα επόμενα έτη ώστε να λάβει την οικονομική βοήθεια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ά. Μέρκελ. Σημαντική η προάσπιση του κοινού νομίσματος.

Μέρκελ: Πάρτε νέα μέτρα για να σας βοηθήσουμε
Η Ελλάδα χρειάζεται να αναλάβει νέα μέτρα λιτότητας και για τα επόμενα έτη και να αποδείξει ότι μπορεί να βάλει την οικονομία σε ένα "διατηρήσιμο μονοπάτι" για να λάβει τη βοήθεια, δήλωσε η κ. Ά. Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

"H Γερμανία θα κινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση της βοήθειας όταν η Ελλάδα κινηθεί ανάλογα", πρόσθεσε η καγκελάριος συμπληρώνοντας ότι "η απόφαση μπορεί να είναι και θέμα ημερών".

Παράλληλα τόνισε πως θεωρεί υποχρέωση την προάσπιση της σταθερότητας του κοινού νομίσματος.

"Αν η Ελλάδα λάβει νέα μέτρα, τότε έχουμε μεγάλη πιθανότητα να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Ισχυρή η πολιτική κόντρα στη Γερμανία για τη βοήθεια

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ισχυρή πολιτική κόντρα στη Γερμανία, με κατηγορίες εκατέρωθεν, όπως αναφέρουν οι "Financial Times".

Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται τόσο από τους σοσιαλιστές όσο και από τους φιλελεύθερους δημοκράτες (και "συνεταίρους" της κ. Merkel στην κυβέρνηση) ανάγκασαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schauble να ξεκαθαρίσει ορισμένα θέματα που αφορούν στην όλη υπόθεση. Επιμένει ότι δεν θα υπάρξει τελική έγκριση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έως ότου η Ελλάδα καταθέσει το τριετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος.

Ο κ. Sigmar Gabriel, επικεφαλής των σοσιαλιστών του SPD, κατηγόρησε σε συνέντευξή του το Σάββατο την κ. Merkel ότι "το παίζει σκληρή στο Βερολίνο", ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει την Αθήνα. Η απάντηση εκφράστηκε από τον κ. Ronald Pofalla, στέλεχος του γραφείου της καγκελαρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι χάρη στη Γερμανία η όλη διαδικασία προχωρά "με προσεκτικούς και ορθούς ρυθμούς".

Επίθεση, όμως, κατά του κ. Schauble εξαπέλυσε και ο κ. Andreas Pinkwart, επικεφαλής των φιλελεύθερων δημοκρατών (FDP) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (στο οποίο πραγματοποιούνται εκλογές στις 9 Μαΐου), ο οποίος υποστήριξε ότι όποιος δώσει το "πράσινο φως" για παροχή κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για φοροελαφρύνσεις στη Γερμανία, είναι σαν "να χαστουκίζει βάναυσα τους Γερμανούς πολίτες".

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του κ. Schauble με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γερμανίας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα προβλήματα και να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθήσει το Βερολίνο για να δώσει το "Ο.Κ." στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Βεστερβέλε: Δεν έχουμε λάβει απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα

Καμία απόφαση δεν έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκ. Βεστερβέλε.

Άλλωστε, το κόμμα του κ. Βεστερβέλε -οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες- φέρεται να είναι αυτό που εκφράζει τις εντονότερες αντιρρήσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Ορισμένα, δε, στελέχη του τονίζουν σε δηλώσεις τους στον γερμανικό Τύπο ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να στραφεί απευθείας και μόνο στο ΔΝΤ για παροχή βοήθειας. Ορισμένα άλλα επαναλαμβάνουν τη θέση για προσωρινή αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη, εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων και κατόπιν επανένταξή της, αλλά με νέους όρους.

Σόιμπλε: Ζητά λήξη διαβουλεύσεων με ΔΝΤ έως 2/5

Τη λήξη των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ έως το σαββατοκύριακο (1-2/5) ζητά η γερμανική κυβέρνηση, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι έτοιμη πριν από τις 19 Μαΐου, "εάν αυτό καταστεί δυνατόν".

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις ομολόγων στις 19 Μαΐου θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες", ενώ σημείωσε ότι η γερμανική νομοθετική ρύθμιση για τη βοήθεια προς τη χώρα μας θα μπορεί να είναι έτοιμη στις 7 Μαΐου.

Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι "η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να απελευθερώσουν ταυτόχρονα τη βοήθεια προς την Ελλάδα".

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα SPD δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Γερμανία, για την έγκριση της ελληνικής βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v