Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ και δέος στην οικονομία

Μέτρα-ηλεκτροσόκ στην αγορά εργασίας. "Κλείνει" περικοπή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αύξηση του ορίου απολύσεων ακόμα και 10%, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Σοκ και δέος στην οικονομία
Σοκ και δέος στην οικονομία και στην κοινωνία προκαλεί το πακέτο μέτρων πρωτοφανούς σκληρότητας που αναγκάζεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου η τρόικα και η κ. Μέρκελ να πατήσουν το περιβόητο... κουμπί της οικονομικής συνδρομής προς την Ελλάδα.

Τα μέτρα που υπαγορεύονται στην ελληνική κυβέρνηση με ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης βάζουν "μαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν ένα εντελώς νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, καταργώντας όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα και κεκτημένα, και οδηγούν σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις απειλώντας να βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε ύφεση μακράς διαρκείας.

Αναλυτικά, το πακέτο φαίνεται να κλείνει με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο αλλά και της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καταβάλλονται προσπάθειες έως την ύστατη ώρα να "γλιτώσουν" το μαχαίρι οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Για τους τελευταίους "παίζει" το ενδεχόμενο ο 13ος και 14ος μισθός να μετουσιωθούν σε επίδομα που θα σχετίζεται με την παραγωγικότητα ή στην καλύτερη περίπτωση να τη... γλιτώσουν με ένα "απλό" πάγωμα αποδοχών για την ερχόμενη -και βλέπουμε- τριετία.

Ο ιδιωτικός τομέας από την άλλη πλευρά είναι ο μεγάλος "χαμένος" των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 4% ή ακόμα και 10%, μείωση των αποζημιώσεων, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μείωση του κατώτατου μισθού είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που προκαλούν "ηλεκτροσόκ" στην αγορά εργασίας, ενώ για το ασφαλιστικό η τρόικα επιθυμεί το μαχαίρι στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και η εξίσωση των ορίων ηλικίας σε άντρες και γυναίκες στο Δημόσιο αν είναι δυνατό να εφαρμοστούν από... αύριο.

Έτσι, όλα τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης αποκτούν ιστορική αξία και οι αλλαγές αναμένεται να αρχίσουν ακόμα και από τον Ιούνιο ή στην καλύτερη περίπτωση από το 2011.

Τη χαριστική βολή έρχονται να δώσουν οι νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων, που ως γνωστόν εισπράττονται εύκολα (εφόσον βέβαια υπάρχει κατανάλωση) και αμέσως.

Αύξηση ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά αλλά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού απαιτούν οι επιτηρητές της οικονομίας και αναγκαστικά η κυβέρνηση θα λάβει και αυτά τα μέτρα.

Το τοπίο των ανατροπών συμπληρώνουν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι απελευθερώσεις αγορών, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας...

Απομένει να φανεί πότε και πώς, έπειτα από τέτοιου μεγέθους λαίλαπα μέτρων, θα μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v