Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει η κατάργηση 13-14ου μισθού στο δημόσιο

Σε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, και κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μάχη για ιδιωτικό τομέα, χαμηλοσυνταξιούχους.

Κλειδώνει η κατάργηση 13-14ου μισθού στο δημόσιο
Σε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, και κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αφορούν στην μη εφαρμογή των μέτρων στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, όπου ενώ φαίνεται να αποφεύγεται η κατάργηση, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής μέρους των επιδομάτων.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου το «τελευταίο» ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους πριν από την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων η οποία τοποθετείται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους τους ενημέρωσε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα που καλείται να λάβει μετά και τις υποδείξεις του ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ.

Εκτός των μισθολογικών περικοπών, η τρόικα «πιέζει» την ελληνική Κυβέρνηση και στο θέμα του ορίου των απολύσεων.

Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν δύο προτάσεις, είτε αύξηση του ορίου στο 4%, είτε να γίνει απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων. Επίσης, προκρίνει την εκ νέου αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ή 2 μονάδες ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κατάργηση του Οργανισμού Διαιτησίας.

Πώς αντέδρασαν οι κοινωνικοί φορείς

"Πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού και άδικου πακέτου μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι λογικά η τρόικα υποχώρησε από τις πιέσεις για κατάργηση 13-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για κλιμάκωση των αντιδράσεων από τα συνδικάτα, μετά τα νέα μέτρα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι απαιτείται κοινωνική σύμπνοια στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλος στάθηκε στο κόστος της διάσωσης, τονίζοντας ότι θα κληθούμε να λάβουμε πολύ ακριβά και πολύ σκληρά μέτρα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το βάρος μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ θα βαρύνει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις. 

"Η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει σοκ στην αγορά", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, εκτιμώντας ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να την απορροφήσουν για δεύτερη φορά.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Η. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για ακραία και μονόπλευρη επιβάρυνση. "Η κατάργηση όπως μας είπαν του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή, η αύξηση του ΦΠΑ και όποια άλλα μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχεται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών. Και μάλιστα μονόπλευρα", πρόσθεσε.


Νωρίτερα, δημοσίευμα του euro2day ανέφερε:


Αυξήσεις-φωτιά σε ΦΠΑ, καύσιμα ζητά η τρόικα

Φωτιά και στους φόρους βάζουν οι απαιτήσεις της τρόικας ως αντάλλαγμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης καθώς ζητούν νέα και άμεση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, τα σενάρια αναφέρονται σε αύξηση κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση για αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 21% στο 25%.

Στο μέτωπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η αύξηση αναμένεται πως θα είναι τουλάχιστον 10% και θα ακολουθήσει δύο αυξήσεις ΕΦΚ που έχουν προηγηθεί από τις αρχές του έτους και έχουν οδηγήσει τις τιμές στα τσιγάρα στα 3,90 ευρώ το πακέτο, την αμόλυβδη έως και 1,67 ευρώ το λίτρο και τα ποτά κατά 2 ευρώ ακριβότερα ανά φιάλη.

Στην ατζέντα των απαιτήσεων της τρόικας παραμένουν παράλληλα η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της Διαιτησίας, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού.

«Κάθε μέρα που περνά η διαπραγματευτική μας θέση αδυνατίζει», λέει στο Euro2day κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η συμφωνία να κλείσει το αργότερο αύριο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί από τον 13ο και τον 14ο μισθό, ιδίως για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσει τον χρόνο και το βάθος της ύφεσης της οικονομίας, ενώ διαπραγμάτευση υπάρχει και για τον χρόνο λήψης των πρόσθετων μέτρων.

Η τρόικα πιέζει πάντως για τη λήψη του συνόλου των μέτρων εδώ και τώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v