Κάλεσμα για συγχωνεύσεις από τον ΥΠΟΙΚ

Κάλεσμα στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων απηύθυνε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι είπε για το πρόγραμμα σύγκλισης.

Κάλεσμα για συγχωνεύσεις από τον ΥΠΟΙΚ
Κάλεσμα στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων απηύθυνε από το βήμα του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να νομοθετήσει επέκταση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ με επιπλέον 15 δισ. ευρώ εγγυήσεων προς τις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές, με την απόφαση του Eurogroup το οποίο δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσα κράτη χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν", πρόσθεσε.  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το φως στο βάθος του τούνελ, δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας), ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειψη χρόνου, καθώς από τον Οκτώβριο το "παράθυρο" του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

**Η ομιλία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Γ.Σ. του ΣΕΒ  με ημερομηνία 11/5/2010 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v