Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιπλέον κούρεμα 5% σε ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ

Επιπλέον "κούρεμα" 5% επιβάλλει στα ομόλογα η ΕΚΤ. Η απόφαση πάρθηκε τον Οκτώβριο και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα ομόλογα με βαθμό "ΒΒΒ" και κάτω, διευκρινίζει στο euro2day η κ. Εστέρ Μιλτενγί της ΕΚΤ.

Επιπλέον κούρεμα 5% σε ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ
Η απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία έθεσε αμέσως σε εφαρμογή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιπρόσθετο "κούρεμα" (haircut) ύψους 5% στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως επιβεβαίωσε στο euro2day η εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΤ, κ. Εστέρ Μιλτενγί, δεν πρόκειται για σημερινή απόφαση της ευρωτράπεζας, αλλά για απόφαση που πάρθηκε στις 15 Οκτωβρίου και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, είναι απόφαση που αφορά σε όλες τις χώρες και τίθεται σε εφαρμογή όταν πλέον τα ομόλογα μιας χώρας έχουν αξιολόγηση "ΒΒΒ" και κάτω, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Με την υποβάθμιση της Moody's η απόφαση ενεργοποιήθηκε για την Ελλάδα αυτόματα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΕΚΤ στις 15 Οκτωβρίου αναφέρει:

"Το ευρωσύστημα χαμηλώνει το όριο για τους διαπραγματεύσιμους και μη διαπραγματεύσιμους τίτλους από το A- στο BBB-, με εξαίρεση τα asset-backed securities (ABS), και επιβάλλει επιπρόσθετο 'κούρεμα' 5% σε όλους τους τίτλους με αξιολόγηση ΒΒΒ-".

Το επιπλέον "κούρεμα" σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν λιγότερα κεφάλαια σε αντάλλαγμα για ελληνικά ομόλογα, σε σχέση με τη ρευστότητα που θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ως εχέγγυα άλλους κρατικούς τίτλους.

Σημειώνεται ότι με τις κεφαλαιαγορές "παγωμένες" για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες, η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ έχει εκτιναχτεί σε ιστορικά υψηλά για τα ελληνικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με report της HSBC, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 84,9 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον μήνα αυτόν αυξήθηκε κατά 17,8 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

"Κούρεμα" 5% στα ελληνικά ομόλογα μετά τη Moody's

Επιπρόσθετο "κούρεμα" της τάξεως του 5% θα επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα όταν χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας, μετά και την υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Θα επιβληθεί 'κούρεμα', ένα επιπλέον 5%", τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετέδωσε το πρακτορείο.

Μετά και την υποβάθμιση από τη Moody's, και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης πλέον δίνουν rating για το ελληνικό χρέος χαμηλότερο ή ίσο του "ΒΒΒ", επίπεδο βάσει του οποίου επιβάλλεται και το επιπλέον "κούρεμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v