Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Μετά την τρόικα έρχεται η Eurostat!

Το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε το ν/σ που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να κάνει εφόδους στις εθνικές υπηρεσίες όλων των μελών της ΕΕ.

Ελλάδα: Μετά την τρόικα έρχεται η Eurostat!
Το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (general affairs) πήρε το νομοσχέδιο που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία πλέον θα μπορεί να κάνει εφόδους στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και να κάνει φύλλο και φτερό τα δημοσιονομικά στοιχεία, όταν θα θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για παρατυπίες.

"Η απόφαση έρχεται έπειτα από συνεχείς παρατυπίες και ελλείψεις σε στοιχεία που έστελνε η Ελλάδα στην Κομισιόν για την κατάσταση των δημοσιονομικών της και ύστερα από επαναλαμβανόμενες συστάσεις από το Συμβούλιο να βελτιώσει τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της", ανέφερε η ανακοίνωση.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος Ιουλίου και η Eurostat θα ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους. Οι πρώτες χώρες που αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο είναι η Βουλγαρία, για την οποία έχει γίνει επισήμως λόγος για παραποιημένα στοιχεία από τον κ. Όλι Ρεν, η Ελλάδα, για την οποία εκκρεμούν στοιχεία από το 2009, και η Ιταλία.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν επίσης ότι όσον αφορά στην Ελλάδα η Eurostat θα πραγματοποιεί τους δικούς της ελέγχους, πέρα από αυτούς της τρόικας.

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι συμβατά πλέον συμβατά με τους κανόνες ESA95. Οι έλεγχοι δεν θα έχουν να κάνουν με την πορεία εφαρμογής του μνημονίου αλλά με το ύψος του δημοσίου χρέους και ελλείμματος. Για παράδειγμα, καθώς η τρόικα δεν έχει τη δικαιοδοσία να επικυρώνει στοιχεία, θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για να αποφασιστεί το ύψος του ελλείμματος και του χρέους του 2010.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, έπειτα από σχετική ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η τρόικα αποφάσισε ότι θα ενσωματώσει τα ελλείμματα και τα χρέη των ΔΕΚΟ στα κρατικά στοιχεία φέτος. Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.

Από την Κομισιόν επισημαίνουν ότι εκτός από το 2010 στον αέρα βρίσκονται και τα στοιχεία του 2009. Σύμφωνα με το ενδιάμεσο πόρισμα της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου, "η Eurostat δεν έχει επικυρώσει το ελληνικό έλλειμμα και χρέος του 2009. Στις 22 Απριλίου, δε, ενημέρωσε ότι βάσει των νέων ελέγχων το περυσινό έλλειμμα αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,3% - 0,5% και το χρέος κατά 5% - 7%".

Την Παρασκευή το euro2day έγραψε ότι προτεραιότητα των ελεγκτών που βρίσκονται στη χώρα μας είναι να "βάλουν σε τάξη" τον τρόπο συλλογής στοιχείων από το ΓΛΚ και την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα, με το νομοσχέδιο ισχυροποίησης της Eurostat και την πρόσφατη τοποθέτηση νέου Γ.Γ. στην ΕΛΣΤΑΤ, ανοίγει ο δρόμος και για την τοποθέτηση μόνιμου παρατηρητή από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί ξεχωριστά από τους ελέγχους της τρόικας, θα έχει το δικαίωμα να κάνει συχνούς ελέγχους ad hoc και άνευ προειδοποίησης και θα λογοδοτεί μόνο στη Eurostat.

Σημειώνεται ότι για τις περισσότερες προβλέψεις μέχρι στιγμής το ΔΝΤ χρησιμοποίησε κυρίως δικά του στοιχεία. Όμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επίσημες προβλέψεις είναι αυτές που διεξάγει η Κομισιόν μέσω της Eurostat κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

Πρέπει λοιπόν εκτός από την τρόικα να πείσουμε και τη Eurostat για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αφού προς αναθεώρηση, εκτός από τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους, είναι και αυτά του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Eurostat είναι διαρκείας, ώστε να διευκρινιστεί σε ποιες χρονιές θα κατανεμηθούν οι οφειλές των νοσοκομείων, που θεωρούνται "μαύρες τρύπες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v