Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραχωρησιούχοι: Θέλουν μέτρα κατά "δεν πληρώνω"

Ειδική ρύθμιση στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας που θα αποτρέπει την άρνηση καταβολής διοδίων και τον χαρακτηρισμό της εν λόγω ενέργειας πλημμέλημα έχουν ζητήσει οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Παραχωρησιούχοι: Θέλουν μέτρα κατά δεν πληρώνω
Ειδική ρύθμιση στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που θα αποτρέπει την άρνηση της καταβολής των διοδίων, και τον χαρακτηρισμό της εν λόγω ενέργειας πλημμέλημα έχουν ζητήσει οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων από το υπουργείο Υποδομών, με στόχους την καταστολή του κινήματος "δεν πληρώνω" και την ενίσχυση των εσόδων από τις εισπράξεις διοδίων.

Παράλληλα, οι παραχωρησιούχοι έχουν ζητήσει άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις πολιτών που δεν καταβάλλουν διόδια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των πέντε εταιριών που διαχειρίζονται, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας υποστήριξαν πως βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα έργα είναι να εισπράττονται διόδια γιατί αυτά είναι ένας από τους πυλώνες χρηματοδότησης για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων.

"Το τσάμπα έχει κόστος, κοινωνικό, οικονομικό και εν τέλει για ολόκληρη τη χώρα", ανέφερε ο κ. Γιώργος Συριανός, γενικός διευθυντής της εταιρίας Μορέας Α.Ε. (διαχειρίζεται το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα).

Οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων σημείωσαν ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει πολεμική κατά των έργων με την αντίληψη του "δεν πληρώνω", γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση των συμβάσεων.

Επίσης, σημείωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το Δημόσιο ώστε να γίνει αναμόρφωση των συμβάσεων, λαμβανομένου υπόψη και του κοινωνικού παράγοντα.

"Έχουν υπάρξει αδικίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα διόδια που οφείλουν να καταβάλλουν οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών", ανέφεραν οι εκπρόσωποι των πέντε εταιριών, οι οποίοι δεν απέκλεισαν να υπάρξουν μειώσεις στο ύψος του ποσού για όσο διάστημα διαρκούν οι κατασκευαστικές εργασίες στους οδικούς άξονες.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν μειώσεις στο ύψος των διοδίων, που θα ξεπερνούν ακόμη και το 50% των σημερινών τιμών στα υπό κατασκευή τμήματα των οδών.     

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη των εταιριών παραχώρησης καταφέρθηκαν εναντίον των μεταφορικών, επισημαίνοντας ότι εκμεταλλευόμενες και ενισχύοντας το κίνημα "δεν πληρώνω" βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v