Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο 1 δισ. η «τρύπα» στα έσοδα στο δίμηνο

Σε καθίζηση των εσόδων κατά 9-10% στο πρώτο δίμηνο του 2011 οδηγούν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, η μη λήψη αναπτυξιακών μέτρων καθώς και τα ανύπαρκτα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Κοντά στο 1 δισ. η «τρύπα» στα έσοδα στο δίμηνο
Σε καθίζηση των εσόδων οδηγούν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, η μη λήψη αναπτυξιακών μέτρων καθώς και τα ανύπαρκτα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παρά τον υποτιθέμενο «πόλεμο» που κήρυξε η κυβέρνηση στους φοροφυγάδες.

Τα πρώτα στοιχεία για το δίμηνο του έτους δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα σημειώνουν πτώση της τάξης του 9%- 10%, η οποία συνεπάγεται υστέρηση 850 - 940 εκατ. ευρώ έναντι των μηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί με τον φετινό προϋπολογισμό.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα του κράτους πρέπει να αυξηθούν φέτος με ρυθμό 8,5%, η υστέρηση φτάνει ήδη από το πρώτο δίμηνο στο 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ.

Αιτία για την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι η τρομακτική ύφεση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία οδήγησαν τα προηγούμενα σκληρά κυβερνητικά μέτρα των υπέρμετρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε έμμεσους φόρους και τιμολόγια ΔΕΚΟ. Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος και συναλλαγών κινούνται πλέον με διψήφιους ρυθμούς μείωσης. Την ίδια ώρα, η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο οργιάζουν εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τα προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων επικαλείται -μεταξύ των άλλων- και η έκθεση του οίκου Moody’s, για να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και να την οδηγήσει τρία σκαλιά χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολόγησης.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι τα δημόσια έσοδα έχουν βραδεία ανάκαμψη, που είναι εν μέρει αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αδυναμίας των μηχανισμών είσπραξης των φόρων.

Όπως διευκρινίζει, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ, όμως η πρόοδος στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος ήταν πιο αργή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v