Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Δεν έχουμε παραβεί νόμους

Απάντηση του αμερικανικού οίκου σε δημοσίευμα του "Βήματος" που αφήνει αιχμές για εσωτερική πληροφόρηση και κατάχρηση θέσης, από την MS, στην υπόθεση Alpha-ETE. Αιτία η αύξηση ποσοστού στην Alpha.

Morgan Stanley: Δεν έχουμε παραβεί νόμους
Επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Εθνικής - Alpha μέσω αιχμηρού δημοσιεύματος του "Βήματος" το οποίο γράφει, μεταξύ άλλων, για "οσμή σκανδάλου διεθνών διαστάσεων από τις πράξεις επί των μετοχών της Alpha που διενήργησε η Morgan Stanley" αλλά και για "ενδεχόμενο αδίκημα εσωτερικής πληροφόρησης" από την αμερικανική τράπεζα.

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, αναφορικά με το δημοσίευμα της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας "Το Βήμα" δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με όλες τις εφαρμοστέες νομοθεσίες και τους κανονισμούς περί κινητών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της για παροχή πληροφοριών προς τις αρμόδιες αρχές, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως αρμόζει, και οποιαδήποτε υπόνοια περί του αντιθέτου είναι εντελώς αστήριχτη και αβάσιμη.

Σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίησή της προς την Alpha Bank και την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής της στην Alpha Bank κατά περίπου 5,1%, η Morgan Stanley διευκρινίζει ότι "η συντριπτική πλειονότητα των υποκείμενων μετοχών κατέχεται για λογαριασμό πελατών της υπό την ιδιότητά της ως θεματοφύλακα και η Morgan Stanley δεν έχει καμία διακριτική ευχέρεια ως προς αυτές τις μετοχές ή ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από αυτές".

Επίσης, αναφέρει η ανακοίνωση, "η Morgan Stanley ουδόλως συμμετέχει στα κέρδη ή στις ζημίες που σχετίζονται με τη χρηματιστηριακή τιμή αυτών των μετοχών. Το υπόλοιπο της συμμετοχής της Morgan Stanley περιλαμβάνει μετοχές που κατέχει συνεπεία συναλλαγών κατ’ εντολή πελατών της στο σύνηθες πλαίσιο των δραστηριοτήτων της".

Σημειώνεται ότι σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" με τίτλο "Το διπλό ταμπλό από τη Morgan Stanley με Εθνική και Alpha" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Morgan Stanley είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε σοβαρές υποθέσεις διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, προκαλώντας την αντίδραση των αρχών κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ.

"H ξένη τράπεζα", αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, "ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και συμμετέχουσα στις διαβουλεύσεις, δεν επιτρέπεται ούτε καν να λοξοκοιτάζει στο ταμπλό, όχι να κάνει πράξεις, έστω ως θεματοφύλακας για λογαριασμό πελατών της, όπως φαίνεται να ισχυρίζεται.

Εκ των πραγμάτων, τίθεται ζήτημα κατάχρησης της θέσης της ως συμβούλου και, το χειρότερο, ενδέχεται να έχει υποπέσει στο αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο θεωρείται μείζον αδίκημα στις διεθνείς χρηματαγορές και δη στα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι πολύ ευαίσθητα σε ζητήματα κατάχρησης της εσωτερικής πληροφόρησης από διαμεσολαβούσες τράπεζες".

Το άρθρο της εφημερίδας φέρει την υπογραφή Ειδικού Συνεργάτη.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρέωνε τη Morgan Stanley να γνωστοποιήσει την υπέρβαση ποσοστού 5%, καθώς υποχρεώνει μόνο όσους αγοράζουν μετοχές για ίδιο λογαριασμό.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η γνωστοποίηση, παρότι μη υποχρεωτική, διενεργείται σε αρκετές περιπτώσεις από τράπεζες που ενεργούν ως θεματοφύλακες, στο πλαίσιο της καλής πρακτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v