Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του

Το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ελληνικό: Το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του
Το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της εφημερίδας, το νέο φιάσκο οφείλεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπλόκαρε την απευθείας ανάθεση στο Κατάρ, προκαλώντας την οργή των αξιωματούχων του, που κατηγορούν την κυβέρνηση Παπανδρέου για ερασιτεχνική διαχείριση.

Διαψεύδει ο Χ. Παμπούκης

Kατηγορηματική και άμεση ήταν η διάψευση του Υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, του σημερινού δημοσιεύματος της Ελευθεροτυπίας για την απόσυρση ενδιαφέροντος από το Κατάρ για το Ελληνικό.

Σε συνέντευξη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε το δημοσίευμα «μύθευμα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το εν λόγω δημοσίευμα στερείται αλήθειας ενώ σημείωσε ότι έχει πρόσφατο έγγραφο του Κατάρ που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Γερμανία ουδέποτε αντέδρασε ή ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο σε ότι αφορά στο Ελληνικό.


Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), Αχμάντ αλ Σαγέντ, ειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες τον υπουργό Επικρατείας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το Κατάρ κάνει τελικά πίσω κυρίως για τρεις λόγους:

Πρώτον, η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. για να «εμποδίσει» την Αθήνα να προχωρήσει η συμφωνία με την QIA. Τα επιχειρήματα, που τέθηκαν μέσω Βερολίνου από πολύ νωρίς, ήταν ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρίες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

Δεύτερον, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού και θα κάνει τη μελέτη αμισθί». Όταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ από τη διυπουργική επιτροπή, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μία ισπανική και μία ολλανδικών συμφερόντων εταιρία, «τσεκάρισαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS).

Ένας εκ των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης εταιρίας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι «Ευρωπαίοι ανταγωνιστές» άφησαν υπονοούμενα ότι ο πλασαριζόμενος ως «φίλος του πρωθυπουργού» δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.

Τρίτον, οι διαφορές των δύο πλευρών, που υπήρχαν σε σχέση με τους «όρους συνεκμετάλλευσης», ήταν αγεφύρωτες. Εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η Ντόχα πληροφορήθηκε ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού έχουν τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας μόνο τα μισά, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Επίσης, οι απαιτήσεις της QIA κρίθηκαν «υπερβολικές» για να ικανοποιηθούν, αφού η κυβέρνηση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που διαφημίζει στις επενδύσεις. Το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, πράγμα που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Σέντραλ Παρκ» στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι προαναφερθέντες λόγοι προκάλεσαν τελικά τη ρήξη μεταξύ Αθηνών - Ντόχα, η οποία και επιχειρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποσιωπηθεί. Οι αξιωματούχοι του Κατάρ εμφανίζονταν «εξαγριωμένοι» με την ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για έλλειψη επαγγελματισμού και ενός συγκεκριμένου business plan. Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, έχει αρχίσει να ενημερώνει συγκεκριμένους τραπεζικούς παράγοντες και ήδη αναζητεί εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v