Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ επαναγοράς ομολόγων ο Μπίνι Σμάγκι

Η αλλαγή εντολής του EFSF ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να επιτρέψει συμμετοχή ιδιωτών και ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, εκτιμά ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Υπέρ επαναγοράς ομολόγων ο Μπίνι Σμάγκι
Η αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα όσο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, εκτιμά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκε στην Ελλάδα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, συμμετέχοντας στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον Πόρο. Από τότε ως σήμερα οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την ελληνική κρίση, αλλά τα όσα είπε ο κ. Σμάγκι έχουν αυτόνομη σημασία.

Στη συνέντευξή του, ο ιταλός τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως ό,τι και αν γίνει η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα της τρόικας ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.

Δεν ωφελεί, όπως εξήγησε, να αναζητεί η Ελλάδα εύκολες λύσεις διότι αυτές απλώς δεν υπάρχουν. Και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα- και ιδιαιτέρως αυτά της αντιπολίτευσης- «να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από τα δικά τους».

Επιπλέον, ο κ. Σμάγκι αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν συνεργασίες με ξένες τράπεζες για να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ για την έκδοση ευρωομολόγου παρατηρεί: «Δεν είμαι βέβαιος ότι τα ευρωομόλογα είναι η εύκολη οδός εξόδου από την κρίση».

*** Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μπίνι Σμάγκι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο