Βενιζέλος: "Είμαι αισιόδοξος για το PSI"

Αισιόδοξος για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών) δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Είμαι αισιόδοξος για το PSI
Αισιόδοξος για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών) δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζεται επέκταση του χρονικού ορίζοντα λήξεων των ομολόγων που θα ανταλλαγούν και για μετά το 2020.

"Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω διάθεση να μείνουν μέσα στο σχέδιο", είπε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη στο Real FM, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στις τράπεζες. Σημείωσε πως θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει "πολύ μικρός χρόνος εφαρμογής".

Σημείωσε επίσης πως οι καταθέσεις άρχισαν να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη Ιουλίου, αμβλύνοντας τις πιέσεις των τραπεζών.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αναγκαία προσωρινά, αλλά ούτε δίκαιη ούτε λογική την αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 23% και με σαφήνεια είπε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

"Στην κατάσταση όπου είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς", είπε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που προέρχεται από το μεσοπρόθεσμο, όπου έχουν πορβλεφθεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συγκεκριμένη πηγή.

Ο κ. Βενιζέλος συνάρτησε τις αποφάσεις μείωσης των συντελεστών με την αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που σήμερα διαφεύγουν. "Εφόσον συμφωνήσουμε σε έναν απλό μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές", είπε, παραπέμποντας για τις σχετικές κινήσεις στον διάλογο για στην αναμόρφωση του φορολογικού.

Σχετικά με τις τράπεζες, ερωτηθείς για το αν στηρίζει κινήσεις συγχωνεύσεων, απάντησε: "Στηρίζουμε κάθε κίνηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της συστημικής σταθερότητας". Σημείωσε, όμως, ότι προέχουν η εφαρμογή του PSI και ο έλεγχος των δανείων που έχουν χορηγηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινήσεις συγχωνεύσεων δεν είναι του παρόντος.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η παγκόσμια περιδίνηση δεν θα τελειώσει εύκολα, σημείωσε ότι πρέπει οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη να πάρουν σοβαρές αποφάσεις ενίσχυσης των θεσμών και της οικονομικής διακυβέρνησης και σημείωσε χαρακτηριστικά πως "πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης".

Υπογράμμισε δε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v