Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραυγή αγωνίας από 28 αλυσίδες εστίασης

Ανοιχτή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω πληρωμένων καταχωρίσεων στον σημερινό Τύπο, απευθύνουν 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κραυγή αγωνίας από 28 αλυσίδες εστίασης
Ανοιχτή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω πληρωμένων καταχωρίσεων στον σημερινό Τύπο, απευθύνουν 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης.

Στην επιστολή τους οι οργανωμένες αλυσίδες μαζικής εστίασης, η αρτοποιία αλλά και μονάδες catering απευθύνουν έκκληση στον υπουργό να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο χαρακτηρίζουν άδικο και παράλογο, που με μαθηματική ακρίβεια όπως σημειώνουν θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα και 120.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας.

Επίσης, καλούν τον υπουργό να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά, όπως επισημαίνουν, στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι την επιστολή συνυπογράφουν οι αλυσίδες-εταιρίες: Απολλώνιο, Βενέτης, Γευσιπλοΐα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Πίτα Παν, Autogrill, Benvenuto, Coffee Time, Costa Coffee, Domino’s Pizza, Everest, Flocafe, Gloria Jean’s, Goody’s, KFC, La Pasteria, L’Artigiano, McDonald’s, Olympic Catering, Olympus Plaza, Palmie Bistro, Papagallino, Pizza Fan, Pizza Hut, Roma Pizza, Simply Burger, Friday’s και Zonars.

Η επιστολή

"Προς κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκφράζουμε τη βαθιά μας αγωνία για το μέλλον της εστίασης στη χώρα μας μετά την απόφασή σας για περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος σε διάστημα μόλις 3 ετών θα έχει τριπλασιαστεί από 8% σε 23%. Εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι «ούτε δίκαιο, ούτε λογικό». Η εφαρμογή του:

- θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο που είναι σε ραγδαία πτώση εδώ και 2 χρόνια
- θα οδηγήσει
120.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας
- θα πλήξει τον τουρισμό μας και θα τον στείλει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς με μονοψήφιο ΦΠΑ εστίασης (Τουρκία 8%, Ισπανία 8%)
- δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει.

Το μέτρο αυτό πλήττει την Ελλάδα, τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα εργαζόμενο. Είναι μέτρο αντιεπιχειρηματικό, αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό.

Κ. Υπουργέ,
Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει λύση.

Μειώστε τον ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο συντελεστή.

Αυτό θα δημιουργήσει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια αύξηση των κρατικών εσόδων.
- Η Γαλλία μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και πέτυχε ανάπτυξη του κλάδου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Η Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30%, από 13% σε 9%.

Κ. Υπουργέ,

Σας ζητάμε να μην προχωρήσετε σε ένα μέτρο άδικο και παράλογο, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει κι άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα. Σας ζητάμε να μη διώξετε τον τουρισμό μας, να μη δημιουργήσετε νέους ανέργους.

Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας".


Βενιζέλος: Τι απαντά στην ανοιχτή επιστολή των εταιριών εστίασης

Με ένα νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ συναρτά ευθέως ο αντιπρόεδρος της κυβένρησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος τις όποιες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στο ΦΠΑ της εστίασης.

Έξι μέρες πριν την μετάταξη του κλάδου της εστίασης από το 13% στο 23% και ενώ ακόμα δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία θα ξεκαθαρίζει επακριβώς ποιές υπηρεσίες μετατάσσονται, ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στην επιστολή που του απέστειλαν 28 φορείς της αγοράς, ζητώντας αναστολή του μέτρου, αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Στο ίδιος μήκος κύματος νωρίτερα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, τόνισε ότι σήμερα δημοσιοποιείται η εγκύκλιος του ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος θα εφαρμοστεί ως έχει έως τον Οκτώβριο.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανοιχτή επιστολή που του απηύθυναν 28 μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διάβασα με προσοχή την επιστολή που μου απηύθυναν οργανωμένες εταιρίες και αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης και θα θεωρούσα χρήσιμη μια συνάντηση μαζί τους προκειμένου να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς και την είσπραξη και απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Στον χώρο της εστίασης λειτουργούν περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ένα μικρό σχετικά ποσοστό αυτών έχουν οργανωμένο λογιστήριο, τυποποιημένες τιμές και δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται με πολύ μεγάλη ευκολία η είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρέπει να κινείται σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες τέτοιου τύπου.

Βρήκα, όμως, και είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%.

Είπα, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκ. ευρώ το χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Και είπα ότι ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι αυτό.

Όμως, καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προσπάθειές της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v