Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Επιτάχυνση προσπαθειών για deal

Σε αναβρασμό ο κλάδος από τη συνεχή πτώση στις αποτιμήσεις. Η πίεση επιταχύνει τις προσπάθειες για deal μεταξύ μεγάλων τραπεζών. Ποιοι συζητούν, οι πληροφορίες για Alpha-Eurobank και οι «γκάφες» που τέντωσαν το σχοινί.

Τράπεζες: Επιτάχυνση προσπαθειών για deal
Επισπεύδει τις από καιρό αναμενόμενες εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζικών deals η αναταραχή που έχει εκδηλωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, με καταβαράθρωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, αλλά και οι πληροφορίες- που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα- για είσοδο δύο εξ αυτών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δύο γεγονότα έχουν οδηγήσει σε αυτή την κλιμάκωση των πιέσεων που έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αφ ενός η δήλωση Βενιζέλου ότι τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές – κι αφετέρου η εμπλοκή που έχει δημιουργήσει η υπόθεση των εγγυήσεων προς τους Φιλανδούς, σε σχέση με το δεύτερο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα.

Γνώστες της αγοράς σημείωναν μάλιστα ότι με τον τρόπο που δομήθηκαν οι ασφαλιστικές δικλείδες στις ελληνικές τράπεζες προσέφεραν μεν απόλυτη ασφάλεια στον καταθέτη, κατέστησαν όμως απολύτως ανασφαλή το μέτοχο των τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι σε αυτή τη φάση οι πολιτικές προτεραιότητες ήταν αυστηρά μονοσήμαντες.

Το αποτέλεσμα πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πιέσεις στις αποτιμήσεις που αν συνεχιστούν με αυτή την ένταση θα καταστήσουν αδύνατη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν κάποιες τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη φήμες στην αγορά που συζητούν για προσέγγιση μεταξύ είτε της Alpha με την Eurobank, είτε της Eurobank με την Eθνική, είτε ακόμη και για αναζωπύρωση του ειδυλλίου, μεταξύ της Εθνικής και της Alpha.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχουν λόγοι για την αναζωπύρωση της φημολογίας, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έσπευσαν να προσθέσουν ότι "όλοι μιλούν λίγο πολύ με όλους" στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος.

Παράγοντες της αγοράς, τονίζουν ότι σε αυτή την περίοδο υψηλές πιθανότητες συγκεντρώνει ένα deal μεταξύ της Alpha και της Εurobank, (ενδεχόμενο επί του οποίου σημειώθηκε έντονη φημολογία την Παρασκευή) αφενός επειδή υπήρξε το ναυάγιο στο επιδιωκόμενο πρόσφατα deal μεταξύ της Εθνικής και της Alpha, αλλά και διότι ένα deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank ενδεχομένως θα έφερε τον όμιλο Λάτση στη θέση του βασικότερου μεμονωμένου μετόχου του νέου σχήματος.

Μάλιστα στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο «ζευγάρι» (Alpha Eurobank), ότι συζητά συνένωση αλλά και αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος με μετρητά, πληροφορίες που το Euro2day.gr δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει όχι μόνον να υπάρξει άλλο «ζευγάρι» αλλά να δούμε διαδοχικά και επόμενο «ζευγάρι» να κάνει την εμφάνιση του στην εξάδα των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Κι εδώ βέβαια οι «καραμπόλες» γίνονται πολλές.

Εν τούτοις οι συζητήσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Πάντως σημείωναν με νόημα στο Euro2day πηγές της αγοράς «αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v