Σενάρια για τραπεζικές μετοχές ως collateral

Την παροχή μετοχών ελληνικών τραπεζών ως εγγυήσεων για το νέο πακέτο στήριξης μελετά η ευρωζώνη. Σύντομα η εξεύρεση λύσης για την παροχή εγγυήσεων, δήλωσε ο κ. Βarroso. Νέα πρόταση από Φινλανδία.

Σενάρια για τραπεζικές μετοχές ως collateral
Η ευρωζώνη μελετά την παροχή μετοχών ελληνικών τραπεζών ως εγγυήσεων για τα κράτη που θα συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύεται στη γερμανική "Ηandelsblatt", όπως μεταδίδει η "WSJ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο επικεφαλής του EFSF, κ. Κlaus Regling, έχει προτείνει τη συγκεκριμένη ιδέα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το γραφείο του κ. Regling δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη "Ηandelsblatt", από τα 109 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας τουλάχιστον τα 20 δισ. προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες.

Ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια, το ελληνικό κράτος θα αποκτήσει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες θα προσφέρει στη συνέχεια στα κράτη που ζητούν εγγυήσεις.

Eν τω μεταξύ, ο κ. Jose Manuel Βarosso δήλωσε την Τρίτη ότι έχει καταγραφεί πρόοδος ως προς την επίλυση της διαμάχης για το φινλανδικό αίτημα παροχής εγγυήσεων.

"Υπήρξε πρόοδος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μόλις χθες", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε "πολύ σύντομη" διευθέτηση και των τελικών λεπτομερειών μιας συμβιβαστικής λύσης.

Ο κ. Barroso επισήμανε εκ νέου την ταχεία εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου. "Η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων είναι κρίσιμη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε αναφερόμενος στη διαδικασία επικύρωσης όλων των ζητημάτων και κυρίως της επέκτασης των αρμοδιοτήτων του EFSF, από τα εθνικά κοινοβούλια.

Νέα πρόταση από τη Φινλανδία

Νέα πρόταση για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι Φινλανδοί, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Φινλανδία απέστειλε non paper στα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, προτείνοντας τη δημιουργία μιας εταιρίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και όπου θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα.

Για το θέμα εκδόθηκε διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v