Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για κοινό ανακοινωθέν Merkel-Sarkozy

Κοινή ανακοίνωση για την ελληνική κρίση χρέους θα κάνουν σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το Reuters. Τι δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Σενάρια για κοινό ανακοινωθέν Merkel-Sarkozy
Κοινή ανακοίνωση για την ελληνική κρίση χρέους θα κάνουν σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, από το γραφείο του γάλλου προέδρου διαψεύδεται ότι έχει σχεδιαστεί για σήμερα η έκδοση γαλλογερμανικής ανακοίνωσης για την Ελλάδα. 

Η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι οι δυο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και "είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο" για να καθησυχάσουν τις αγορές αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη. 

"Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος", αναφέρει η πηγή. "Μίλησε με την κ. Μέρκελ εχθές για να δουν τι θα δημοσιοποιηθεί. Αναμένεται να αναλάβουν δράση σήμερα".  


Merkel: Γίνονται κάποια βήματα από την Αθήνα

"Η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα δείχνει ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει κάποια απαραίτητα βήματα», δήλωσε νωρίτερα η κ. Angela Merkel, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «με όλα όσα ακούμε από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τώρα όσα ήταν στην ατζέντα".

"Γενικά δεν υπάρχουν ταμπού για σκληρή πολιτική. Είμαι όμως μία κυβέρνηση και πρέπει βεβαίως να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τη διαδικασία που θέλουμε να σχεδιάσουμε", δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, η κ. Merkel δήλωσε: "Δεν έχουμε προς το παρόν τέτοιον μηχανισμό (ελεγχόμενης χρεοκοπίας) και γι' αυτό πρέπει να ισχύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)" που περιλαμβάνει αυτό το ενδεχόμενο.

"Πρέπει να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη διαδικασία στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην τρόικα", δηλωνει η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει εκφράσει "ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση".


Αδιανόητη μια έξοδος Ελλάδα από ευρώ

Εν τω μεταξύ, "αδιανόητη" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Κεφαλαιαγοράς Ζαν Πιερ Ζουγιέ την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. «Ένα πράγμα που είναι αδιανόητο, είναι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ ... γιατί δεν το επιτρέπει η Συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι "i-tele" και υπογράμμισε ότι μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ «θα προκαλούσε κρίση οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική».

«Εάν έχετε όρεξη αύριο να αντιμετωπίζετε προβλήματα εμφυλίου πολέμου και κοινωνικών συγκρούσεων στην καρδιά της Ευρώπης, τότε να προκαλέσετε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Αυτό είναι μια ανεύθυνη λύση», τόνισε.

Κατά δεύτερο λόγο, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ των 27. Για κάτι τέτοιο -για τις αγορές που βιάζονται- δεν είμαστε έτοιμοι, για αυτή τη συμφωνία.

Επίσης ο κ. Ζουγιέ θεώρησε ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλάμε για χρεοκοπία της Ελλάδος. «Η χρεοκοπία είναι όταν έχουμε το 100% των ελληνικών πιστώσεων να μην μπορούν να πληρωθούν, προς το παρόν μπορούμε να γλιτώσουμε ένα μέρος...», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v