Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σκληρά μέτρα για την 6η δόση

Πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια, λέει ο υπ. Οικονομικών. Στα εισοδήματα του 2011 οι αλλαγές στους φόρους. Νέο σύστημα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Τι είπε για μισθολόγιο και εφεδρεία. 

Τα σκληρά μέτρα για την 6η δόση
Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο ή ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα αφήνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 30.000 υπαλλήλους μέσω της πρώτης λίστας φορέων από τους οποίους ζητήθηκε να θέσουν σε εφεδρεία το 10% του προσωπικού.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επεκταθεί η δεξαμενή επιλογής των υποψηφίων προς εφεδρεία και στη συνέχεια θα εξεταστούν και άλλα μέτρα. Σε ερώτηση εάν στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και απολύσεις το συγκεκριμένο στέλεχος απάντησε μονολεκτικά "μπορεί". Να σημειωθεί πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του τόνισε ότι δεν μπορεί μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων να μην είναι πλεονάζον το 3%.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι, μετά τη μείωση του αφορολογήτου στα 5 χιλ. ευρώ, το πρώτο κλιμάκιο φορολογίας εισοδήματος θα έχει συντελεστή κατά πάσα πιθανότητα 10%, αλλά όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί μεταξύ 9.000 και 10.000 ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα στις 9.500, για νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών και συνταξιούχους άνω των 65 ετών που έχουν μοναδικό εισόδημα τη σύνταξή τους.

Σημειώνεται ότι το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους.

Δραστικές αλλαγές επέρχονται στο θέμα των αποδείξεων. Αποσυνδέονται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέονται αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος. Σε ένα (ακραίο;) παράδειγμα, o υπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και αν έχει εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 30.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα συνεπάγονται επιστροφή φόρου.

Όλες οι φοροαλλαγές αφορούν στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν το 2012.
Ανάσα για έναν ακόμα χρόνο παίρνουν, παράλληλα, τα νοικοκυριά, καθώς, όπως ξεκαθάρισε σήμερα, η πλήρης εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου του 2012.

Από τις 15 Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς θα εφαρμοστεί μόνο η ψηφισθείσα ήδη αύξηση που είναι 6 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλείται κάθε οικογένεια που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης να συγκεντρώσει τα παραστατικά για τον φετινό χειμώνα, μέσω των οποίων θα αποδεικνύονται και οι καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές, και να τα στείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω Διαδικτύου ή ΚΕΠ, ώστε να διαμορφωθεί μία βάση δεδομένων. 

Σύμφωνα με αυτήν θα δοθεί του χρόνου το επίδομα θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και μετά σε αυτούς που πρέπει, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Από τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου προκύπτουν επίσης τα εξής:

1) Το ενιαίο μισθολόγιο. Θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου και, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα πλήξει καθόλου το 80% των εργαζομένων. Θα υπάρξει πριμ παραγωγικότητας για εργαζομένους σε υπηρεσίες που συνδέονται με έσοδα και δαπάνες, ενώ 10% των εργαζομένων θα ωφεληθεί έως και κατά 7% στις αποδοχές του. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης θα είναι της τάξης του 20%.

2) Αποκρατικοποιήσεις. Ο στόχος των εσόδων έως το τέλος του έτους διαμορφώνεται πλέον σε 4 δισ. ευρώ. Υπήρξαν καθυστερήσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος, και εκτίμησε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες οι συνολικές εισπράξεις θα είναι 1,4 δισ. ευρώ και θα φτάσουν στο 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου.

3) Πριν από το τέλος Οκτωβρίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί όλα τα νέα μέτρα σε ενιαίο νομοσχέδιο. Ο υπουργός αποσύνδεσε την ψήφιση του νόμου από την εκταμίευση της δόσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι άλλο χρονολόγιο. Σήμερα θα σταλούν οι επιστολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς όλους τους θεσμικούς εταίρους, ώστε να επιστρέψει εντός της εβδομάδας η τρόικα.

Για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνει εγκαίρως, λαμβάνοντας υπόψη και τις εσωτερικές ταμειακές ανάγκες της χώρας, και η απόφαση θα ληφθεί εντός του Οκτωβρίου.

Θα συνεχίσουμε την υπερπροσπάθεια

Η Ελλάδα πέρα από τα δικά της σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα βρίσκεται μέσα σε μια διεθνή δίνη υπερβολικά επισφαλή, τόνισε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τοποθετηθούμε στη διεθνή εικόνα με όσο γίνεται πιο ασφαλή τρόπο.

"Το μήνυμα που στέλνουμε διεθνώς είναι απλό: Η Ελλάδα έχει σημαντικά προβλήματα και υπέρογκα χρέη και ελλείμματα και προφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Έχουμε μεγάλα προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η χώρα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής. Υπάρχουν κενά, αλλά είναι άδικο να μην πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας στα επιτεύγματα", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Από ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. στο τέλος του 2011 θα είναι μόλις 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, θα έχουμε προσαρμογή 10% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια, με σωρευτική ύφεση 12% του ΑΕΠ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη ρευστότητας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας.

"Πήραμε και θα πάρουμε σκληρά μέτρα που αφαιρούν πόρους από την οικονομία και διευρύνουν την ύφεση. Για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα σημειωτόν, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας. Πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια για να μείνουμε εντός στόχων. Πρέπει το 2012 να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

"Δεν κινείται ορθολογικά το διεθνές σύστημα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμπλοκών και, ακόμα και κατά λάθος, να οδηγηθούμε σε δραματικές καταστάσεις. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους και πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Δημιουργούμε καχυποψία λόγω της έλλειψης συναίνεσης και απαντώ με τις λίγες περιπτώσεις που κινηθήκαμε μαζί με την αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να εξηγήσω γιατί η κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα και η αντιπολίτευση εισηγείται μειώσεις φόρων.
Δεν μπορώ να εξηγήσω στο εξωτερικό γιατί η αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ψηφοφορία για το κρίσιμο θέμα του τέλους της ΔΕΗ".

Το PSI

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για "κούρεμα" του χρέους κατά 50%, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή γραμμή. "Οι αποφάσεις του Ιουλίου, που είναι αποφάσεις σωτηρίας της ευρωζώνης, πρέπει να εφαρμοστούν. Το ελληνικό κομμάτι της συμφωνίας έπεται. Το κυρίαρχο σε αυτό είναι πως θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας με το PSI. Έχει σημασία εμείς να είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις". Αρνήθηκε πάντως να δώσει πληροφορίες για το ποσοστό συμμετοχής που έχει συγκεντρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v