Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΑΠ: Μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα

Ολομέτωπη επίθεση στα κατεστημένα συμφέροντα εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου. "Το συμφέρον των τραπεζιτών δεν ταυτίζεται πάντα με αυτό της χώρας". Αιχμές για δικαστές και εκδοτικά συμφέροντα. Έκκληση να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

ΓΑΠ: Μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα
Ολομέτωπη επίθεση στα συμφέροντα που «φρενάρουν» το αίσθημα δικαίου στη χώρα εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μετ΄ επιτάσεως ότι "το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα και πάντα με το συμφέρον της χώρας. Πρέπει κάθε παράγοντας του δημοσίου βίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προσέθεσε.

"Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν ένα κανάλι με χρέη πάνω από 500 εκατ. ευρώ και να μην δίνουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μετά να έρχονται να λένε ότι αν μειώσουμε εμείς το χρέος, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Όχι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα καταρρεύσουν οι θέσεις ορισμένων", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, άνοιξε μέτωπο και με τους δικαστικούς λέγοντας ότι είναι από τους καλύτερα αμοιβόμενους έλληνες δημοσίους υπαλλήλους. Τους κάλεσε να κάνουν και αυτοί το καθήκον τους απέναντι στη χώρα.

"Οι γερμανοί βιομήχανοι μου ζήτησαν δυο πράγματα: διαφάνεια και πατριωτισμό από την πλευρά της Ελλάδας. Πώς να έρθουμε, είπαν οι Γερμανοί, όταν οι Έλληνες διώχνουν τα λεφτά του στο εξωτερικό;", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. "Ζητάμε τη στήριξη σας", τόνισε. "Κάθε ένα άρθρο στο οποίο λέμε «ναι» αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα για εμάς στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής".

Αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 37, υπογράμμισε: "Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για τη διασφάλιση της εθνικής σύμβασης εργασίας. Με το άρθρο 37 ενισχύουμε τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τις ατομικές συμβάσεις και παράλληλα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα".

Η Ευρώπη να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα

Η Ευρώπη δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση της ευρωζώνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, "εθνική μας θέση είναι ότι την Κυριακή η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει στην άρση της αβεβαιότητας. Αυτό αφορά τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα κατεβαίνει στη διαπραγμάτευση με τις εξής θέσεις:

1. Στρατηγική μας απόφαση είναι ότι είμαστε και παραμένουμε στο ευρώ.  

2. Αφετερία για ότι συζητάμε είναι όλα τα θετικά που κερδίσαμε τον Ιούλιο, να παραμείνουν (επιμήκυνση δανείων, μείωση τόκων κτλ)

3. Να πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους

4. Να υπάρχει διασφάλιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων

5. Να υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας


Να σπάσουμε τις εξαρτήσεις

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που υπάρχει κυβέρνηση με τόσο συγκεκριμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και όραμα.

Βασικός στόχος, υπογράμμισε, είναι να μπουν οι προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η διαχείριση του χρέους. Παράλληλα, όμως, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την αναδιάταξη της γεωργίας και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ξέρω τη δυσκολία που μπορεί να νοιώθετε, είτε όλοι μαζί είτε ξεχωριστά, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Προσέθεσε ότι «δεν λογοδοτούμε απλά στους ψηφοφόρους μας αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές».

Αν υιοθετούσαμε την λογική της παραίτησης, σημείωσε, θα είχαμε τεράστιες ιστορικές ευθύνες. «Πρέπει να σταθούμε απέναντι στον άκριτο λαϊκισμό» υποστήριξε. «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο αυτό για να κερδίσει η χώρα, και θα αντέξουμε».

Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσα μπράβο θα εισπράξουμε κάνοντας το καθήκον μας, αλλά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βολές για τις καταλήψεις

Δεν μπορούν να μιλούν οι προνομιούχοι για κοινωνική ευαισθησία, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να αναλογιστούν αυτοί που γεμίζουν τις πόλεις με σκουπίδια, και αυτοί που καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια αν με την συμπεριφορά τους βοηθούν στο να βγούμε από την επιτήρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v