Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κούρεμα" 40% προσφέρουν οι τράπεζες

Στο 40% αυξάνουν την… προσφορά τους για εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οι τραπεζίτες, ενώ οι πολιτικοί απαιτούν να συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας σε «κούρεμα» τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Κούρεμα 40% προσφέρουν οι τράπεζες
Στο 40% αυξάνουν την… προσφορά τους για εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οι τραπεζίτες, ενώ οι πολιτικοί απαιτούν να συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας σε «κούρεμα» τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται το Reuters.

Οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaueble έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν απομειώσεις στα ομόλογά τους μεγαλύτερες του 21% που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το πώς θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για αναμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επίσης από τις τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9%, ώστε να μπορέσει το χρηματοοικονομικό σύστημα να «αντέξει» μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, η Telegraph είχε μεταδώσει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν να οδηγήσουν και επισήμως την Ελλάδα σε χρεοκοπία και να πυροδοτήσουν ένα «πιστωτικό γεγονός» στην περίπτωση που οι τράπεζες αρνηθούν να αποδεχθούν haircut 50%.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές συμφώνησαν να συνεισφέρουν 50 δις. ευρώ για την μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς και ανταλλαγής ομολόγων, που ισοδυναμεί σε «κούρεμα» 21%. Όμως τώρα το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να επαρκεί ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v