Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρεμα 50-60% προωθεί η Μέρκελ

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τοποθέτησε το μέγεθος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων στο 50% - 60%, δήλωσε τη Δευτέρα βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας.

Κούρεμα 50-60% προωθεί η Μέρκελ
H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τοποθέτησε το μέγεθος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων στο 50% - 60%, δήλωσε τη Δευτέρα βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, μετά την ενημέρωση των κομμάτων της γερμανικής βουλής από την κ. Μέρκελ για την πορεία της συνόδου της Κυριακής, μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο μέγεθος του ελληνικού "κουρέματος", ο κ. Γιούρκεν Τρίτιν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, απάντησε; "Πάνω από 50% και κάτω από 60%".

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί "μόχλευση" του EFSF, η οποία θα οδηγήσει τη δύναμη πυρός του ταμείου πάνω από το 1 τρισ. ευρώ.

Το πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε ενίσχυση του EFSF κατόπιν συνάντησης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Οι συγκεκριμένες διαρροές είχαν ως αποτέλεσμα το ευρώ να σημειώσει σημαντική άνοδο και να διαμορφωθεί στο 1,3865 δολ. έναντι 1,3851 δολ. στις πρωινές συναλλαγές.

Ο κ. Frank-Walter Steinmeier, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η μόχλευση θα επιτευχθεί μέσω συνδυασμού μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται το να χορηγεί το EFSF"ασφάλιση" για μέρος των κρατικών ομολόγων προβληματικών κρατών ή να συμμετέχουν σε αυτό οργανισμοί όπως το ΔΝΤ.
 
Το κοινοβούλιο

Οι γερμανικές θέσεις θα περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο. Η Μπούντεσταγκ, η Κάτω Βουλή, θα αποφανθεί την Τετάρτη στο σύνολό της όσον αφορά στην αναγγελθείσα ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF).

Ως τώρα προβλεπόταν πως μόνο η επιτροπή της Μπούντεσταγκ που είναι αρμόδια για τα θέματα του προϋπολογισμού θα έδινε το πράσινο φως για την ενίσχυση του ΕFSF, πριν η καγκελάριος μεταβεί στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν στην κ. Μέρκελ εντολή διαπραγμάτευσης για τα σχέδια στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, καθώς τον Σεπτέμβριο το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε με απόφασή του οι βουλευτές να εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Να σημειωθεί ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Πρασίνων ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να κληθούν να αποφασίσουν και οι 620 βουλευτές για το θέμα της ενίσχυσης του ΕFSF και όχι μόνο τα 42 μέλη της επιτροπής υποθέσεων προϋπολογισμού.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η στήριξη της αντιπολίτευσης και ορισμένων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v