Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κρατικοποίηση με… bonus

Τι ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος. Ο EFSF, οι προνομιούχες και το αγκάθι των αποτιμήσεων. Το ΤΧΣ, οι κοινές και τα δύο… bonus. Συμψηφισμός ζημιών στη 10ετία και μείωση του Core Tier I στο 9%. Όφελος άνω των 3 δισ.

Τράπεζες: Κρατικοποίηση με… bonus
Στην Ευρώπη στρέφονται οι όποιες ελπίδες των τραπεζιτών να αποφύγουν την κρατικοποίηση των πιστωτικών τους ιδρυμάτων, μια και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μόνο αν η ανακεφαλαιοποίηση διενεργηθεί απευθείας από τον EFSF υπάρχει παράθυρο έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου αναφορικά με τον διπλασιασμό των εγγυήσεων προς την ΤτΕ για την πιστοδότηση των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στο τραπεζικό σύστημα, διευκρινίζοντας τις γκρίζες ζώνες της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής του.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διενεργηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκδοθούν κοινές μετοχές, μια και το Δημόσιο θα δανειστεί 40 δισ. ευρώ (τα 10 του πακέτου των 110 δισ. ευρώ συν 30 δισ. από τον EFSF) και θα πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, προανήγγειλε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει τη διάρκεια συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη στη 10ετία από 5ετία, κίνηση που μπορεί να μειώσει τις ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά 10%.

Αντίθετα, αν η ανακεφαλαιοποίηση διενεργηθεί απευθείας από έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό όπως τον EFSF, όπως είπε, τότε ο τελευταίος θα ρυθμίσει μόνος του αν θα μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με κοινές ή προνομιούχες μετοχές.

Το ελληνικό κράτος σε ένα τέτοιο, θεωρητικό, όπως το περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος ενδεχόμενο δεν θα έχει κανέναν λόγο, αφού η απευθείας χρηματοδότηση δεν θα το επιβαρύνει με επιπρόσθετο δανεισμό 30 δισ. ευρώ, πέραν των 10 δισ. που προβλέπονται από το αρχικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση εστιάζουν και οι προσδοκίες των τραπεζιτών, καθώς εκτιμάται ότι ο EFSF θα ενισχύσει κεφαλαιακά ευρωπαϊκές τράπεζες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. «Ό,τι ισχύσει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες θα ισχύσει και για τις ελληνικές», αναφέρει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας.

Αγκάθι η χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Λιγότερο αισιόδοξα, πάντως, δηλώνουν στελέχη ελεγκτικών εταιριών, υπενθυμίζοντας τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην κεφαλαιοποίηση τραπεζών με έκδοση κοινών μετοχών. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, ακόμη και αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Μέρκελ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ισχύσουν τα ίδια για τις γαλλικές και τις ελληνικές τράπεζες.

«Είναι άλλο να ζητάς 5 δισ. ευρώ διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ και άλλο να ζητάς 1 δισ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση 12 δισ. ευρώ», σημειώνει έμπειρο στέλεχος, σημειώνοντας ότι οι ισχνές αποτιμήσεις αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι το Δημόσιο κατέχει προνομιούχες μετοχές ύψους 3 δισ. ευρώ και η ονομαστική τους αξία υπερβαίνει τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών. «Υπάρχει πρόβλημα αναλογίας μεγεθών, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος.

Από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο η ανακεφαλαιοποίηση

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε χρονικά την ανακεφαλαιοποίηση στις αρχές του έτους, αναφέροντας ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της BlackRock στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης ή επιπλέον εγγυητικών κεφαλαίων.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο του 2012.

Αίτημα για εξομοίωση του Core Tier I στο 9%

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα θέσει προς συζήτηση στην τρόικα αίτημα να προσαρμοστεί ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) και για τις ελληνικές τράπεζες στο 9%, μέγεθος που ισχύει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον Αύγουστο του 2012, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να έχουν ελάχιστο Core Tier I στο 10%. Με βάση, πλέον, την απόφαση του Ecofin για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά, ο στόχος αυτός για Core Tier I είναι 9% τον Ιούνιο του 2012.

Κρατικοποίηση με... φορολογικό bonus στο Δημόσιο

O κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι, στην περίπτωση όπου οι τράπεζες προστρέξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το τελευταίο αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μη χρειαστεί το Δημόσιο να βάλει περισσότερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιριών, η παραπάνω αναφορά Βενιζέλου προοιωνίζεται επιμήκυνση της χρονικής δυνατότητας συμψηφισμού ζημίας με μελλοντικά κέρδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να παρατείνει την περίοδο συμψηφισμού από 5ετία σε 10ετία.

Δηλαδή, οι τράπεζες θα μπορούν με τη σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής να εκτιμήσουν ότι μέρος της ζημίας που θα γράψουν λόγω του PSI θα συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη 10ετίας.

Έτσι θα μπορούν να συμψηφίσουν αμέσως μέρος της ζημίας από το κούρεμα με μελλοντικά κέρδη που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν την επόμενη δεκαετία. Με τον τρόπο αυτόν, η τελική ζημία από το PSI plus μπορεί να μειωθεί και κατά 10% και επομένως να μειωθούν και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν.

Από τον τρόπο με τον οποίο έθεσε ο κ. Βενιζέλος το θέμα προκύπτει ότι η παραπάνω ρύθμιση διπλασιασμού του χρόνου εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων θα επέλθει μόνο αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά πως «μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών, διότι εμείς θα το πληρώνουμε και διότι εμείς θα είμαστε η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου».

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι, εφόσον η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει τη ρύθμιση, αυτό πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει το 6μηνο εντός του οποίου θα πρέπει οι τράπεζες να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια, και όχι αφού αναγκαστούν να προσφύγουν στο Τ.Χ.Σ. «Πρέπει να παίξουμε με τους ίδιους κανόνες», σημειώνουν.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v