Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαινόμενα αρρυθμίας πλήττουν την κυβέρνηση

Η παραλυτική κόντρα για δεσμεύσεις, ο προεκλογικός αγώνας των υπουργών και η… επανεξέταση θεμάτων. Να προχωρήσουν οι προτεραιότητες ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος. Οι αιχμές Προβόπουλου.

Φαινόμενα αρρυθμίας πλήττουν την κυβέρνηση
Ανησυχητικά φαινόμενα αρρυθμίας εμφανίζει μερικές μόλις ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς τα κόμματα που τη στηρίζουν αλλά και οι υπουργοί ακολουθούν τη δική τους ατζέντα, προκαλώντας σύγχυση ακόμη και για το συμπεφωνημένο και προκαθορισμένο έργο της.

Την ώρα όπου όλοι παραδέχονται ότι ο χρόνος τρέχει αντίστροφα και αν υπάρξουν καθυστερήσεις πέραν της 29ης Νοεμβρίου τότε θα τεθεί εν αμφιβόλω ακόμη και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να εμφανίσει πρώιμα όλα τα συμπτώματα που συνόδευσαν τις κυβερνήσεις της προηγούμενης διετίας.

Δηλαδή, αποσπασματική άσκηση οικονομικής πολιτικής, που χαρακτηρίζεται από διστακτικότητα στη λήψη των αποφάσεων, υπαναχωρήσεις και αναβολές. Και η κυβέρνηση Παπαδήμου σε αυτό το μέτωπο προς το παρόν λαμβάνει χαμηλό βαθμό.

Μέσα σε μερικές μέρες, οι υπουργοί της κατάφεραν να ανοίξουν καυτά θέματα που η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε μήνες να κλείσει, με μεγάλο μάλιστα πολιτικό κόστος. Για παράδειγμα, άνοιξε το θέμα της εργασιακής εφεδρείας καθώς βουλευτές από τα τρία κόμματα τάσσονται υπέρ της εξαίρεσης των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις διατάξεις της.

Ταυτόχρονα, άνοιξε και πάλι η δημόσια συζήτηση για τα κριτήρια της απελευθέρωσης της αγοράς των ταξί, αφού ο νέος υπουργός Μ. Βορίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι θα επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο Ραγκούση, δημιουργώντας προσδοκίες στους ιδιοκτήτες για ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Επίσης, οι διαδοχικές παρεμβάσεις βουλευτών για την παροχή εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων και η αποδοχή κάποιων εξ αυτών από την κυβέρνηση επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το εύρος εφαρμογής του μέτρου και κυρίως φέρνουν προσδοκίες ότι μπορεί να αλλάξει ή και να καταργηθεί.

Όλα αυτά είναι δείγματα αποσπασματικής οικονομικής πολιτικής, η οποία ευθύνεται σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την έλλειψη αξιοπιστίας που εμφανίζει η χώρα. «Ρυθμίσεις που βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση αποδυναμώνονται στην εφαρμογή τους και έτσι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα περιορίζεται», αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, χτυπώντας καμπανάκι για τη νέα κυβέρνηση.

Κορωνίδα της ενδοκυβερνητικής τρικυμίας είναι η κόντρα για την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από χθες το μεσημέρι να πέσουν οι τόνοι, μετά τη νέα επιστολή Σαμαρά προς τους επικεφαλής της Κομισιόν, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, έχει καταστεί σαφές ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος κράτησε αποστάσεις από τη στάση Σαμαρά, ενώ λίγο έλλειψε να εκδηλωθεί και δημόσια κόντρα μεταξύ της Ν.Δ. και του κ. Βενιζέλου.

Προεκλογική εκστρατεία από κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ

Και ενώ η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν δεν έχουν ακόμη διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης, και επομένως η χώρα δεν έχει αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο της στάσης πληρωμών, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, αντί να ασχολούνται με την προώθηση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και των οποίων εκκρεμεί η εφαρμογή, διεξάγουν άτυπο προεκλογικό αγώνα για τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Η σκληρή γραμμή Βενιζέλου απέναντι στις τράπεζες και η αντιμνημονιακή ρητορική που αναπτύσσει εσχάτως ο κ. Χρυσοχοΐδης ερμηνεύονται από βουλευτές του κινήματος ως προσπάθεια ενίσχυσης του εσωκομματικού τους προφίλ.

Οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να νοιάζονται περισσότερο για την επόμενη μέρα του κόμματος παρά για το τι συμβαίνει στην κυβέρνηση και αυτό τις τελευταίες ημέρες απασχολεί το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης.

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ παρελαύνουν στα ΜΜΕ για να πουν τη γνώμη τους για το αν και πώς πρέπει να ανοίξει θέμα ηγεσίας, αντί να ασχολούνται με την προώθηση του κυβερνητικού έργου», διαπιστώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν σταθερά τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Προτεραιότητες ζήτησε ο κ. Παπαδήμος

Οι αρρυθμίες που εμφανίζει η κυβέρνηση και η πρόταξη προσωπικής ατζέντας από υπουργούς οδήγησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει και πάλι να του υποβάλουν τις προτεραιότητες των ενεργειών τους.

Υπενθύμιση που αφενός είχε να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι εκ των υπουργών καθυστέρησαν να στείλουν τη σχετική ενημέρωση κι αφετέρου διενεργήθηκε για να ηχήσει διπλωματικό καμπανάκι σε όσους ανοίγουν θέματα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v