Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις για το PSI

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις. Το ΔΝΤ πιέζει για μικρότερο κουπόνι στα νέα ομόλογα της Ελλάδας και για μεγαλύτερες ζημίες στους ιδιώτες. Πολλές οι αντιδράσεις. Η αποχώρηση του Vega και οι απειλές για αγωγές.

Οι εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις για το PSI
Σε επικίνδυνο σημείο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για το PSI στο swap των ελληνικών ομολόγων, καθώς ένα από τα βασικότερα hedge funds αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και απειλεί με αγωγές, ενώ και οι υπόλοιποι αντιδρούν σθεναρά στις πιέσεις για μεγαλύτερες ζημίες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές που είναι προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι ιδιώτες πιστωτές ανθίστανται σθεναρά στις πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεχθούν μεγαλύτερες ζημίες.

Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες πιστωτές ζητούν τα 70 δισ. ευρώ των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τους ληξιπρόθεσμους τίτλους να έχουν κουπόνι τουλάχιστον 5%. Το ΔΝΤ, αντιθέτως, τους πιέζει να δεχθούν μικρότερο κουπόνι ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κάτω από το 120% μέχρι το 2020.

Επισημαίνεται ότι το PSI είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Το χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευθεί σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο», σχολιάζει το Bloomberg.

Ήδη το ισπανικό Vega Asset Management, «ένα από τα πιο σημαντικά hedge fund με ελληνικά ομόλογα», αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και απειλεί με αγωγές. «Το Vega πιστεύει ότι με δεδομένη την τρέχουσα θέση του θεσμικού τομέα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα δεν είναι πλέον εθελοντική ανταλλαγή που θα περιλαμβάνει μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 50% ή λιγότερο», αναφέρει ο Jesus Saa Requejo, ανώτατο στέλεχος του Vega, σε επιστολή του με ημερομηνία 7ης Δεκεμβρίου και συμπληρώνει: «Το Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές, ώστε να αρνηθεί και να αμφισβητήσει κάθε ανταλλαγή που συνεπάγεται ζημία μεγαλύτερη του 50%».

Επισημαίνεται, πάντως, πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και θα έχουν την ίδια προτεραιότητα με το ΔΝΤ και το EFSF. Έχουν επίσης συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πιστωτών στο swap.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v