Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge Funds: Απειλούν με προσφυγή κατά Ελλάδας

Με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds στην περίπτωση όπου η χώρα περάσει τελικά νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή στο «κούρεμα», σύμφωνα με τους New York Times.

Hedge Funds: Απειλούν με προσφυγή κατά Ελλάδας
Με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds, στην περίπτωση όπου η χώρα περάσει τελικά νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή στο «κούρεμα», σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από συζητήσεις με νομικούς κύκλους και hedge funds φάνηκε ότι αυτά μπορούν να υποστηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια επειδή άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει με νόμο όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν απώλειες, εξαιρώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος θεσμικός κάτοχος ελληνικών ομολόγων, ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους N.Y. Times, νομικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει βάση στη διεκδίκηση των επενδυτών, διότι, αν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων έτσι ώστε οι επενδυτές να λάβουν λιγότερα από τα οφειλόμενα, αυτό μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας - αυτό στην Ευρώπη θεωρείται παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 
 
«Καθώς η Ελλάδα αλλάζει αναδρομικά τα συμβόλαια των ομολόγων, αυτό μπορεί να αποτελέσει θέμα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του University of Paris Ouest Mathias Audit.

Δεν είναι όλα τα funds που προωθούν μια τέτοια στρατηγική, καθώς αν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια θα απαιτηθούν χρόνια για την εκδίκασή της. Ωστόσο, ορισμένα ενδέχεται να είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Παρόμοιες υποθέσεις κερδήθηκαν από τα hedge funds στη Λατινική Αμερική.

Πέραν της νομικής οδού, πάντως, ορισμένα hedge funds φέρονται να έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να ζητήσουν πλάγιες πληρωμές ως ένα τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν η Ευρώπη και η Ελλάδα εάν επιθυμούν τη συμμετοχή των funds στη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v