Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ:Οι τέσσερις επιλογές για τη μείωση του χρέους

Τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τέσσερις επιλογές που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ώστε το χρέος να υποχωρήσει από το υπολογιζόμενο σήμερα 129% του ΑΕΠ  στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αναλύει έγγραφο του ΔΝΤ.

ΔΝΤ:Οι τέσσερις επιλογές για τη μείωση του χρέους
Τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τέσσερις επιλογές που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ώστε το χρέος να υποχωρήσει από το υπολογιζόμενο σήμερα 129% του ΑΕΠ στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αναλύει έγγραφο του ΔΝΤ που θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη WSJ, οι επιλογές των Ευρωπαίων είναι οι εξής:

• Να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα τόκους από ομόλογα που σήμερα ανήκουν στους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

• Να μειωθούν τα επιτόκια του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αυτή κίνηση επίσης θα μειώσει το βάρος του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

• Να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και έχουν αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική (υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ). Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ.

• Τέλος, υπάρχει η λύση να συμμετάσχει η ΕΚΤ διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισε από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τη διετία 2010-2011 αγοράζοντας σε χαμηλότερες τιμές. Σε αυτό το ενδεχόμενο το χρέος μπορεί να μειωθεί έως και 5,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την ανάλυση το χρέος της χώρας υπολογίζεται από το ΔΝΤ για το 2011 στο 164% του ΑΕΠ αντί στο 162% πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v