Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε "C" από "CCC"

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "C" από "CCC", προχώρησε η Fitch. Το PSI συνιστά "εξαναγκαστική ανταλλαγή" και οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία (Restricted Default). Επαναξιολόγηση μετά.

Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε C από CCC
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Fitch.  Ειδικότερα, ο οίκος υποβαθμίζει το IDR της Ελλάδας σε “C” από “CCC”, υποδηλώνοντας πως η ένταξη της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση, η Fitch θεωρεί πως η πρόταση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, εάν ολοκληρωθεί, θα συνιστά χρεοκοπία και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του IDR της χώρας σε “Restricted Default” με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι αξιολογήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται από τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναδιαρθρωθούν στο πλαίσιο της ρήτρας συλλογικής ευθύνης, επίσης θα υποβαθμιστούν σε “D” (default).

Όπως επισημαίνει, θεωρεί πως η επιβολή των CACs αναδρομικά αποτελεί ουσιαστική δυσμενή αλλαγή στους όρους και στις προϋποθέσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο μιας επικείμενης ανταλλαγής χρέους, και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ανταλλαγή θα είναι υποχρεωτική (distressed) και de facto εξαναγκαστική (coercive) για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το βασικό πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή, και η Fitch δηλώνει πως θα αξιολογήσει ανάλογα την Ελλάδα και τους τίτλους της.

Ο οίκος σημειώνει πάντως πως η Ελλάδα θα επαναξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση του PSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v