Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται νέο πακέτο στήριξης

Το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Τόνισε ότι η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αποφύγει.

Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται νέο πακέτο στήριξης
Το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε, ωστόσο, ότι η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη, αλλά πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι, ακόμη κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, και πάλι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες στις αγορές και τις προσδοκίες για το 2015», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στη Βουλή εκτίμησε συνέχιση της ύφεσης και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέχρι και τα μέσα του 2013

Όπως μεταδίδει το Real.gr, o κ. Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή υποστήριξε ότι ήδη <<έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος>>, τονίζοντας ωστόσο ότι ούτε η φετινή χρονιά θα είναι εύκολη αλλά ούτε αρχή της επόμενης. <<Το τρέχον έτος η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω και ενώ η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη στο μεγαλύτερο μέρος του 2013. Με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα δημιουργηθούν οι συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας>>, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια 2013-2014 απαιτείται να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ, παραπέμποντας όμως τις αποφάσεις για την επόμενη κυβέρνηση.

"Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε η μείωση των δαπανών να είναι τέτοια που να περιορίζεται η σπατάλη και να μην επιβαρύνονται περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα είναι έτοιμες οι προτάσεις που αφορούν την περιστολή των δαπανών ύψους 12 δις ευρώ, μέσα στην επόμενη διετία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

<<Τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή κύριε Πρωθυπουργέ; Ανάπτυξη με μισθούς πείνας και 1,5 εκατομμύρια ανέργους; Τους στόχους τους θέτει ο Τόμσεν και δεν βλέπω καμία παρέμβαση από την δική σας κυβέρνηση. Οδηγούμαστε στα βράχια και εσείς λέτε ότι αυτό είναι επιτυχία. Όχι αυτό δεν είναι επιτυχία. ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πια>>, απάντησε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους τόνους ανέβασε όμως και η αναφορά του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι οι δηλώσεις Μέρκελ - Σόιμπλε ξεθεμελιώνουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Τόμσεν στο ευρωκοινοβούλιο είναι ψευδή. <<Αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο. Είναι αρνητικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα>>, απάντησε ο Πρωθυπουργό.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόταση επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης , τον οποίο θα πληρώνουν όλοι όσοι καταναλώνουν (ακόμα και τουρίστες ή λαθρομετανάστες), ανέφερε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να εξεταστεί.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v