Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικά γυμνάσια στο "Ήλιος"

Μείωση των εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα ζητά ο Γερμανός υφυπουργός Ενέργειας. Τονίζει πως το Βερολίνο θα αποφασίσει εισαγωγή ηλιακής ενέργειας, αφού ολοκληρώσει τις δικές του επενδύσεις.

Γερμανικά γυμνάσια στο Ήλιος
Οι όποιες ελπίδες για μαζικές πωλήσεις ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία σβήνουν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας του Βερολίνου. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, ο Juergen Becker δήλωσε αφενός πως οι τιμές ηλιακής ενέργειας της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά κι αφετέρου πως η Γερμανία θα πρέπει πρώτα να επενδύσει στη δική της παραγωγή ηλιακής ενέργειας προτού προχωρήσει σε εισαγωγές.

«Δεν μπορούμε να μελετήσουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμα στην επέκταση του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε σε πάνελ όπου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο επίτροπος ενέργειας Gunther Oettinger.

Διευκρίνισε ότι η εισαγωγή ηλιακής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τη Γερμανία μακροπρόθεσμα και πως το πρόγραμμα Ήλιος δεν πρέπει να υποκαταστήσει την επέκταση της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές που καταβάλλει στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στα επίπεδα της Γερμανίας, που προς το παρόν είναι κατά 50% χαμηλότερα. Εάν αγοράσουμε «στις ελληνικές τιμές τότε το κόστος για τους Γερμανούς καταναλωτές θα εκτιναχθεί», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε στήριξη από τη Γερμανία (προς την Ελλάδα) θα πρέπει να προκύψει από άλλες πηγές».

Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια, και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές, αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, δεν θέλουμε μια Ελλάδα απομονωμένη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κι οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Ήλιος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.

Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ. Τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v