Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως 20/4 οι αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση

Έως τις 20 Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κύπρο.

Έως 20/4 οι αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση
"Όταν επιστρέψω στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δώσω την απάντηση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές", δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έως τις 20 Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κύπρο, γεγονός που αφήνει παράθυρο να μην υπάρξει τελικά απόφαση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Λ. Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε τα εξής:

«Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει σύντομα με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν έως τις 20 Απριλίου, και θα συνεχιστεί με προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ως γνωστόν, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα καλύψει την αναγκαία αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του PSI, καθώς επίσης και τις συνέπειες που συνδέονται με την ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Για την αναφορά σας σε ενδεχόμενη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου, όπως έχω τονίσει πρόσφατα, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που μπορεί να χαθεί. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν εξεταστεί και είναι υπό ψήφιση μια σειρά νομοσχέδια τα οποία αφορούν σημαντικές ρυθμίσεις που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και άλλα επείγοντα θέματα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εστιάσει, εκτός από θέματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού καθώς και με την ολοκλήρωση μελέτης για την περιστολή των δαπανών για τα έτη 2013-2014, που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την επόμενη κυβέρνηση».

Ανάκαμψη το 2013 και μετά αύξηση ΑΕΠ 2,5% - 3%

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι στο δεύτερο μισό του 2013 θα γίνουν εμφανή τα σημεία οικονομικής ανάκαμψης και πως τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5% και 3%.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στη σταθεροποίηση και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Συμπληρωματικά, η κυβέρνηση αυτή (και είμαι σίγουρος και η επόμενη) θα συνεχίσει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, που θα αποσκοπούν  στη στήριξη της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι διαθέσιμες προβλέψεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και του ιδιωτικού τομέα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο δεύτερο μισό του 2013 θα γίνουν εμφανή τα σημεία οικονομικής ανάκαμψης και τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5% και 3%.

Επομένως, ενώ σήμερα πολλοί δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση πρόσθετων συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης».

Παπαδήμος: "Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην Κύπρο"

Μιλώντας στην Κυπριακή Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε επίσης πως "κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση και να πλοηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε ήρεμα νερά. Να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς. Έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους οκτώ ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια (2010 και 2011).

Καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Στην ίδια διετία αποκαταστήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχαμε χάσει από το 2000 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας
".
 
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης ότι "θέλω, από αυτό το βήμα, να ευχαριστήσω τον κυπριακό ελληνισμό για την έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των συνεπειών που υφίστανται σήμερα πολλοί Έλληνες. Είναι μια σκληρή δοκιμασία, που όμως δεν πρόκειται να κάμψει την απόφαση του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζουμε επίσης ότι λόγω της στενής σύνδεσης των οικονομιών μας, η κρίση στην Ελλάδα έχει αισθητές επιπτώσεις και στην Κύπρο. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα θα έχει θετική επίδραση και στην κυπριακή οικονομία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v