Όμηρος της πολιτικής η οικονομία

Εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος. Τα διλήμματα, οι «εκβιασμοί» και τα στοιχήματα των κομμάτων. Η οικονομία πληρώνει το… μάρμαρο. Η στάση πληρωμών και οι συνθήκες ασφυξίας.

Όμηρος της πολιτικής η οικονομία
Σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης, που απειλεί να ανατρέψει την ιδιαίτερα εύθραυστη σταθερότητα της αγοράς, άνοιξε η αυλαία της νέας προεκλογικής περιόδου, καθιστώντας τόσο όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία την οικονομία όμηρο της πολιτικής.

Το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, που ανοίγεται μπροστά μας έως τις 10 ή τις 17 Ιουνίου, έσπευσαν να δώσουν οι αρχηγοί όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση ήδη από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου, έδωσαν και μια πρώτη ισχυρή γεύση για την ατζέντα που θα κυριαρχήσει ή που επιδιώκουν να επιβάλουν ως τις κάλπες.

Πρώτο καθοριστικό στοιχείο είναι το ποιος χρεώνεται τον… Μουτζούρη των εκλογών. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του οποίου δεν συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, κατηγορούν ως βασικό υπεύθυνο της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κατηγορεί τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι, παρά την... προγραμματική τους συμφωνία, δεν προχώρησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης, εκβιάζοντας τη στήριξη ή την ανοχή του για να αποκτήσουν νομιμοποίηση στο «έγκλημα».

Δεύτερο στοιχείο της νέας προεκλογικής ατζέντας θα είναι το δίλημμα παραμονή ή όχι στο ευρώ, το οποίο πρακτικά συνίσταται στην εξής διαφοροποίηση: επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, με εξαρχής δηλωμένη την πρόθεση παραμονής στο ευρωπαϊκό νόμισμα, ή επαναδιαπραγμάτευση με ανοιχτό και το ενδεχόμενο μονομερούς καταγγελίας από την πλευρά της Ελλάδας.

Αυτό το δίλημμα το θέτει ευθέως κ. Αντώνης Σαμαράς, ευελπιστώντας να αναδείξει τη Ν.Δ. αντίπαλον δέος του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως να συσπειρώσει, τοις πράγμασι, υπό την ομπρέλα της προς το παρόν απλώς επαγγελλόμενης Κεντροδεξιάς όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, αμέσως μετά την άκαρπη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς έθεσε τις δικές του διαχωριστικές γραμμές.

Τόνισε ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι φιλελεύθερες, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που διεκδικούν την παραμονή στο ευρώ, αλλά απορρίπτουν τη συντριβή του λαού. Από την άλλη, βρίσκονται όσοι επιμένουν στον αριστερόστροφο κρατισμό, που οδηγεί έξω από την Ευρώπη, και στην απόλυτη εξαθλίωση, στην απομόνωση και στους ορατούς εθνικούς κινδύνους.

Η στρατηγική της διπολικής σύγκρουσης, παρότι δεν διαφημίζεται, επιδιώκεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς υπό την ομπρέλα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μία φορά χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας «δανείστηκε» τα ιστορικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «τώρα είναι η ώρα να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις δυνάμεις του χθες», ενώ τόνισε ότι ήρθε η στιγμή για να σχηματιστεί κυβέρνηση Αριστεράς.

Στο παραπάνω υπό διαμόρφωση σκηνικό ο κ. Ε. Βενιζέλος καλείται να βρει τρόπο να επανασυντάξει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποτρέψει τον περαιτέρω διεμβολισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την ίδια ανάγκη, η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ θα στηρίξουν, όπως όλα δείχνουν, τη στρατηγική τους στην έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ήδη κατηγορούν για εμπόριο ψευδαισθήσεων, για αλαζονεία και τυχοδιωκτισμό.

Τρέμει κινδυνολογία και εκβιαστικά διλήμματα η οικονομία

Όλα αυτά την ώρα όπου η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δυόμισι ετών, δεχόμενη αλλεπάλληλα χτυπήματα από την ακυβερνησία, από ατυχείς δηλώσεις πολιτικών αλλά και από την κινδυνολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα που συνοδεύουν την πολιτική πόλωση.

Η αγορά ήδη καλείται να πληρώσει το μάρμαρο των νέων εκλογών καθώς η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έχει αναστείλει την εκταμίευση 4 δισ. ευρώ από την τρόικα, τα οποία θα πήγαιναν για καταβολή μισθών και συντάξεων.

Το παραπάνω χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων και με περαιτέρω καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (εξόφληση προμηθευτών, επιστροφές ΦΠΑ, καταβολές εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις κ.ά.).

Η αγορά θυμάται με τρόμο ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες εκτινάχθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκάλεσαν οι ατυχείς χειρισμοί της τότε κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Η κατάσταση τώρα είναι πολύ χειρότερη καθώς στην αγορά υπάρχει ταχέως διογκούμενη στάση πληρωμών. Ακόμη και όσοι διαθέτουν ρευστό προτιμούν να μην πληρώσουν ώστε να δουν τι θα συμβεί με τη χώρα.

«Πρόκειται για το πρόστιμο της ακυβερνησίας και της κινδυνολογίας που επιβάλλουν οι πολιτικοί στην οικονομία», σημειώνει επιχειρηματίας εξαγωγικής εταιρίας, στην οποία το Δημόσιο χρωστά πάνω από 40 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ.

Πρόστιμο που πληρώνει και ο τραπεζικός τομέας καθώς η συνεχής αναπαραγωγή του διλήμματος παραμονή ή όχι στο ευρώ εντείνει την ανησυχία των καταθετών, η οποία μέχρι και χθες πάντως εξαντλούνταν κυρίως σε ερωτήσεις και δευτερευόντως σε αναλήψεις καταθέσεων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v