Πού "σκοντάφτουν" τα νέα μέτρα

Τα βέτο από Βενιζέλο και Κουβέλη, η εντολή για αλλαγές και η «τρύπα» στο πρόγραμμα. Εναλλακτικά μέτρα ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ! Βαθιά ανησυχία για εμφανείς αρρυθμίες στη σχέση κυβέρνησης-κομμάτων.

Πού σκοντάφτουν τα νέα μέτρα
Δεν τα βρήκαν οι αρχηγοί. Βέτο από Βενιζέλο και Κουβέλη, εντολή για αλλαγές και «τρύπα» στο πρόγραμμα. Πρόταση με εναλλακτικά μέτρα ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ! Βαθιά η ανησυχία στην αγορά για τις εμφανείς αρρυθμίες της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Στον αέρα, πριν καν παρουσιαστούν επίσημα στην τρόικα, βρίσκονται τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 λόγω των έντονων διαφωνιών που ανέκυψαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως προς το μίγμα, την έκταση και τον χρόνο εφαρμογής των προτεινόμενων δράσεων.

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, αποδείχθηκε άλλη μία δύσκολη δοκιμασία για το οικονομικό επιτελείο.

Παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι η συνάντηση διενεργήθηκε σε καλό κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης, βρέθηκαν αντιμέτωποι τουλάχιστον με ψυχρή υποδοχή των προτεινόμενων μέτρων από τους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί χαρακτήρισαν πολύ σκληρά τα μέτρα, έθεσαν σειρά βέτο και ζήτησαν εναλλακτικές προτάσεις για κάποια αυτά, με αποτέλεσμα να κρίνεται αμφίβολο αν μέχρι τη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, την προσεχή Δευτέρα, θα έχει επιτευχθεί modus vivendi, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο μέτρων.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση το πρόγραμμα είναι στον αέρα και σε κάποιους τομείς πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις, ακόμη και από μηδενική βάση.

Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης διαμήνυσαν ότι, πρώτον, δεν αποδέχονται οριζόντια μέτρα και, δεύτερον, ότι δεν συζητούν την εφαρμογή κάποιων εκ των μέτρων ήδη για το 2012, όπως πρότεινε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διευρύνει το πεδίο των εφεδρειών στις συζητήσεις του με την τρόικα.

Οι διαφωνίες τους δηλώθηκαν και επίσημα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και οι παρεμβάσεις να είναι δίκαιες, καθώς δεν αντέχει η κοινωνία, ενώ ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει την κλιμάκωση των περικοπών στις κύριες συντάξεις καθώς και το ύψος του πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί ζήτησαν η περικοπή κατά 5% στις κύριες συντάξεις να μην ξεκινά από το ύψος των 1.000 ευρώ, όπως πρότεινε το οικονομικό επιτελείο, αλλά από τα 1.400 ευρώ. Επιπρόσθετα, ζητήθηκε το ανώτατο όριο των συντάξεων να οριστεί στις 2.500 ευρώ και όχι στις 2.000 ή στις 2.200 που προέβλεπε το προσχέδιο.

Μόνο από τις δύο παραπάνω αλλαγές προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κενό ύψους 880 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα μέτρα.

Ο Ε. Βενιζέλος μάλιστα προτίθεται να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη στελεχών του κόμματος ώστε το ΠΑΣΟΚ να επεξεργαστεί και να καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση εναλλακτικών μέτρων!

Παρότι οι διαφορετικές προτάσεις και η σύνθεση των απόψεων είναι φυσιολογική λειτουργία για κυβέρνηση συνεργασίας, η αγορά δεν κρύβει τη βαθιά της ανησυχία για τις εμφανείς αρρυθμίες στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Το γεγονός ότι οι διαφωνίες και οι ενστάσεις διατυπώθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο και μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, δείχνει ότι δεν υπάρχει η στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν και επομένως καμιά πραγματική προεργασία ώστε να υπάρξει γρήγορο αποτέλεσμα σύνθεσης.

«Και η δεύτερη σύσκεψη του πρωθυπουργού, των αρχηγών και του οικονομικού επιτελείου επέτεινε αντί να επιλύσει το πρόβλημα και κυρίως επιβεβαίωσε το θολό στίγμα της τρικομματικής συνεργασίας», σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Ο προβληματισμός τους εντείνεται από τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς και κυρίως από το γεγονός ότι ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης επιμένουν να συναρτούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ με την ανάγκη διετούς τουλάχιστον επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι χωρίς επιμήκυνση το πρόγραμμα περικοπών δεν βγαίνει.

Η επίμονη επίκληση της ανάγκης για άμεση αποδοχή του ελληνικού αιτήματος επιμήκυνσης στην περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής υποκρύπτει πίσω από τους επικοινωνιακούς της σκοπούς και μια θεμελιώδη διαφορά αντίληψης μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, από τη μία, και των Βενιζέλου και Κουβέλη, από την άλλη, που ενδέχεται να αποδειχθεί στο μέλλον θρυαλλίδα εξελίξεων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v