Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GS: Δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο η Ελλάδα

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι υπόλοιποι πόροι του τρέχοντος πακέτου διάσωσης της Ελλάδας αρκούν για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προς αυτήν και να αποτραπεί μια συστημική κατάρρευση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014.

GS: Δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο η Ελλάδα
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται συζήτηση στην αγορά αναφορικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να ζητήσει και τρίτο πακέτο διάσωσης τον επόμενο μήνα, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας, λόγω της υποχρηματοδότησης στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά πως οι υπόλοιποι πόροι του τρέχοντος πακέτου διάσωσης της χώρας αρκούν για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προς αυτήν και να αποτραπεί μια συστημική κατάρρευση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014.

«Αυτό ισχύει ακόμα και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει κανέναν πόρο από τις ιδιωτικοποιήσεις και αποτύχει να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Επιπλέον, εάν η ΕΚΤ μετακυλίσει τα ομόλογα που κατέχει τώρα σε ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης λήξεως, θα αποδεσμευτούν πόροι που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2015. Μετά από αυτό, θα χρειαστούν επιπλέον 38 δισ. ευρώ για να συνεχίσει η χώρα μέχρι το τέλος του 2016», αναφέρει η Goldman Sachs.

Πώς, όμως, θα καταφέρει η Ελλάδα να βρει χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν δύο πηγές: η πρώτη είναι οι αποσβέσεις χρέους και αποπληρωμής τόκων από το PSI και η δεύτερη είναι η σημαντική χρηματοδότηση που προορίζεται για εκείνη μέσω του δεύτερου πακέτου στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v