Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκε στα... ισοδύναμα η κυβέρνηση

Στους πολιτικούς αρχηγούς η «καυτή πατάτα» των ειδικών μισθολογίων. Ήταν ήδη στο πακέτο των περικοπών ισοδύναμα μέτρα που εισηγήθηκαν οι υπουργοί Προστασίας Πολίτη και Άμυνας. Πού καταλήγει η κυβέρνηση.

Χάθηκε στα... ισοδύναμα η κυβέρνηση
Καυτή πατάτα, η οποία όπως όλα δείχνουν παραπέμπεται στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι η δέσμευση που έχει περιληφθεί στο μνημόνιο και προβλέπει περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονομήσεις δαπανών 205 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012.

Χθες, για περισσότερες από δύο ώρες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έγιναν αποδέκτες των ενστάσεων στις νέες μισθολογικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις από τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, παρουσία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και όπως έλεγε στη συνέχεια στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος επέμειναν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέες μισθολογικές περικοπές. Παρουσίασαν μάλιστα δέσμη ισοδύναμων μέτρων, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά είτε γιατί απορρίπτονται από την τρόικα είτε διότι έχουν περιληφθεί στο μεγάλο πακέτο των μέτρων.

Ο κ. Δένδιας, με βάση πληροφορίες, έχει υποβάλει προτάσεις μέτρων που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 170 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων πάγωμα προσλήψεων και αναστολή ωριμάνσεων για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές γιατί, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, περιλαμβάνονται ήδη στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν για παράδειγμα ένας υπουργός προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την περικοπή των -υπολειμμάτων- των δώρων στο Δημόσιο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί κάτι άλλο καθώς ήδη η περικοπή των επιδομάτων που καθιερώθηκαν στη θέση του 13ου και του 14ου μισθού έχει περιληφθεί στο μεγάλο πακέτο»…

Ανάλογη τύχη φέρονται να είχαν και οι προτάσεις του κ. Παναγιωτόπουλου κυρίως αναφορικά με τις μεταθέσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες έχουν ήδη κοπεί από την τρόικα. Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, πάντως, έχει υποβάλει και συμπληρωματικές προτάσεις για νέα μείωση κατά 30% του αριθμού των εισακτέων στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές (έχει ήδη προηγηθεί μείωση 10%) και περιστολή του πλήθους των ανώτατων αξιωματικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, έχει καταρτίσει σχέδιο προτεινόμενων κλιμακωτών περικοπών, το οποίο προβλέπει μειώσεις που ξεκινούν από το 5%-6% και φτάνουν το 20%, στη βάση των μεγάλων μισθολογικών αποκλίσεων που καταγράφονται στους 200.000 αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2010 οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές σε όρους βασικού μισθού και του συνόλου των επιδομάτων για τους δικαστικούς διαμορφώνονται σε 60.000 ευρώ.

Στην επόμενη βαθμίδα της κλίμακας αποδοχών ακολουθούν διπλωματικοί υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί με μέσες ετήσιες αποδοχές 37.000 ευρώ, έπονται οι γιατροί του ΕΣΥ με 34.000 ευρώ και στις τελευταίες βαθμίδες των ειδικών μισθολογίων ακολουθούν αστυνομικοί με 30.000 ευρώ και στρατιωτικοί με 26.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν μέσες ετήσιες αποδοχές και έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω καθώς έχουν προηγηθεί γενικά μέτρα όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού που έπληξαν και τα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου, το μαχαίρι στις μηνιαίες αποδοχές δικαστικών, ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων θα είναι κλιμακωτό και οι μειώσεις εξετάζεται να ξεκινούν από το 6% και να φτάνουν ακόμα και το 20%.

Συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει περικοπές που ξεκινούν από 6% για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμακώνεται στο 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αγγίζει το 10%-12% για τους καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και φτάνει το 20% για τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών.

Οι μειώσεις που τελικά θα αποφασιστούν θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και θα ισχύσουν είτε από την 1η Ιουλίου είτε από την 1η Αυγούστου.

Οι ανακοινώσεις όμως μάλλον θα καθυστερήσουν καθώς η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει το σενάριο της ανακοίνωσης - πακέτο με τη δέσμη των 11,5 δισ. ευρώ ευελπιστώντας, ότι με τον τρόπο αυτόν θα περιορίσει ή τουλάχιστον δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικό κόστος.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v