Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ζούμε μια "ήσυχη" επανάσταση

Κλειδί για την επιστροφή του ευρωπαϊκού Νότου στην ανάπτυξη αποτελεί η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ, δήλωσε ο Ε. Μυτιληναίος. Τι είπε για την αποχώρηση της ΦΑΓΕ και της 3Ε.

Μυτιληναίος: Ζούμε μια ήσυχη επανάσταση
Κλειδί για την επιστροφή του ευρωπαϊκού Νότου στην ανάπτυξη αποτελεί η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ, δήλωσε ο Ε. Μυτιληναίος.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο BBC World News, τότε θα μπορέσει η ΕΚΤ να παράσχει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, οπότε και τα κεφάλαια θα ανακατανεμηθούν υπέρ του Νότου για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη.

Στα βασικά σημεία της συνέντευξής του ο επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε τα εξής:

· Η αποχώρηση των εταιρειών όπως η Coca Cola και η ΦΑΓΕ είναι αρνητική μόνο ως προς τη σημειολογία της. Το βασικό είναι ότι οι μεγάλες αυτές εταιρείες κρατάνε την παραγωγή τους στη χώρα. Μετακινούν την έδρα τους για λόγους που, όπως διάβασα στις ανακοινώσεις τους, έχουν να κάνουν κυρίως με την προσέλκυση χρηματοδότησης, πρόβλημα που έχουν όλες οι ελληνικές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους.

· Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση αν η Ελλάδα δεν γυρίσει στην ανάπτυξη. Για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη χρειάζεται να εισέλθουν κεφάλαια, αλλά τα επενδυτικά σχήματα φεύγουν από τη νότια Ευρώπη λόγω του ρίσκου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αν η εποπτεία των τραπεζών στην ευρωζώνη περάσει στην ΕΚΤ, τότε μπορεί η ίδια η τράπεζα να παράσχει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, οπότε και τα κεφάλαια θα ανακατανεμηθούν υπέρ του Νότου για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη.

· Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι λύση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά το σύνολο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

· Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι στην Ελλάδα ζούμε μια «ήσυχη» επανάσταση, η οποία αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα, έχοντας πλέον ξεπεράσει τη λογική του υπερκαταναλωτισμού και του σπάταλου lifestyle του παρελθόντος, το οποίο τροφοδοτούνταν επί σειρά ετών από τα τεχνητά πολύ χαμηλά επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v