Σόιμπλε:Δεν "παντρεύονται" κούρεμα και εγγυήσεις

Τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για Ελλάδα, δηλώνουν Ρεν και Μοσκοβισί. Καταστρεπτικές οι κόκκινες γραμμές, μύθος η απραξία Ελλάδας, λέει ο επίτροπος. Αδιέξοδη η συζήτηση για "κούρεμα" επίσημου τομέα, υπογραμμίζει ο Σόιμπλε.

Σόιμπλε:Δεν παντρεύονται κούρεμα και εγγυήσεις
Την πεποίθησή τους ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο eurogroup της Δευτέρας εκφράζουν τόσο ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσχοβισί, τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αντίθεση του σε ένα κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα.

"Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε κούρεμα για την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα – το οποίο είναι λογικό καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί – οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o γερμανός υπουργός οικονομικών. 

"Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ένα κούρεμα, είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά" επισήμανε.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμα "ότι είναι αισιόδοξος πως το κοινό νόμισμα θα διατηρηθεί”, προσθέτοντας ότι "δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα του ευρώ".

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες, το υπερβολικό χρέος και οι μεγάλες αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.

"Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος" υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.


Ρεν: Μπορούμε συμφωνία τη Δευτέρα

"Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συμφωνήσουμε σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα τη Δευτέρα, ώστε να απομακρύνουμε την αβεβαιότητα που καθυστερεί την επιστροφή των επενδύσεων, της ανάπτυξης αλλά και της εμπιστοσύνης", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολ. Ρεν, κατά την διακοπή της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

"Πιστεύω ότι όλα τα μέρη θα προσέλθουν στις Βρυξέλλες με το απαραίτητο εποικοδομητικό πνεύμα και θα προχωρήσουν πέρα από την καταστρεπτική νοοτροπία των κόκκινων γραμμών» τόνισε o ίδιος.

Συμπλήρωσε επίσης πως "είναι άδικος μύθος ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις".
 
"Πρέπει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις θυσίες των Ελλήνων, πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία ότι δεν γίνεται τίποτα στη χώρα" δήλωσε, σημειώνοντας πως "εγώ και οι υπηρεσίες μου δουλεύουμε για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Μοσκοβισί: Τη Δευτέρα θα βρούμε λύση για την Ελλάδα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε σήμερα τη Γερουσία πως "οι συνθήκες για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση της ευρωζώνης έχουν σχεδόν διαμορφωθεί".

"Το λέω με επιφύλαξη, αλλά και με αποφασιστικότητα την επομένη μιας συνόδου με το Eurogroup κατά την οποία δεν τα καταφέραμε εντελώς να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τη Δευτέρα", δήλωσε ο υπουργός παρουσιάζοντας στους γερουσιαστές το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της πενταετίας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

"Είναι θεμελιώδες η χώρα αυτή, η οποία έκανε τόσες προσπάθειες, να βρει στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων της την αλληλεγγύη μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών των κρατών μας", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί σχετικά με την Ελλάδα.

Άσμουσεν: Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς, αν θέλουν να αποφύγουν ένα κούρεμα στο χρέος του επίσημου τομέα, δήλωσε την Πέμπτη o Γ. Άσμουσεν.

"Όποιος θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα στους δημόσιους πιστωτές και το βλέπει αυτό ως κόκκινη γραμμή, πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις σε άλλα θέματα" ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

"Όλοι πρέπει να δείξουν προθυμία να κάνουν παραχωρήσεις, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε αποτέλεσμα τη Δευτέρα" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v