Αγώνας για 10 δισ. και ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες

Διπλή μάχη Σαμαρά ώστε να κλείσει η συμφωνία για Ελλάδα και να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι στο επόμενο ΕΣΠΑ. "Μας χωρίζουν 10 δισ. στη συμφωνία για χρέος, θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα", υπογραμμίζει ο Στουρνάρας.

Αγώνας για 10 δισ. και ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες
Διπλή μάχη στις Βρυξέλλες δίνει ο πρωθυπουργός, για την αύξηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ στο προσκήνιο, αλλά και για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο παρασκήνιο.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι "μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας", υπογραμμίζοντας ότι το κόστος μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει. Τόνισε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, στο κρίσιμο eurogroup. 

Σημειώνεται ότι η ίδια η Α. Μέρκελ έχει αφήσει με δηλώσεις της ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων του EFSF για την Ελλάδα κατά 10 δισ. ευρώ.      

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημείωναν επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από τα 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), ποσό ελάχιστο για τα μεγέθη της ευρωζώνης.

Προκειμένου να βρεθεί η λύση, το Euro Working Group, εξετάζει τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


Προσπάθεια και για το ΕΣΠΑ

Εν τω μεταξύ, πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα διεξάγει δύσκολη διαπραγμάτευση για την αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων στα 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020.

Μια αύξηση στα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια, όπως ζητά η Ελληνική πλευρά, θα βελτιώσει την ανάπτυξη της οικονομίας και θα συμβάλλει στην προσπάθεια να κριθεί βιώσιμο το χρέος, αμβλύνοντας το "χάσμα" μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ανέφεραν. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε νωρίτερα το στίγμα της σημερινής διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί. "Τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ να κάνουν αυτά που τους αναλογούν", δήλωνε προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Το πρωϊ, δήλωνε ότι "άγχος δεν έχω, αλλά κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση, επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία και τις αγορές. Πλήττει το φιλότιμο του ελληνικού λαού. Εγώ αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες, γι' αυτό να είστε σίγουροι".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v