Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα εκπέσει η ζημία από PSI

Τις προϋποθέσεις συμψηφισμού της ζημίας των τραπεζών από το PSI ξεκαθαρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο. Σε έως 30 δόσεις η έκπτωση. Στο 100% ανέρχεται η υποχρέωση προκαταβολής φόρου.

Τράπεζες: Πώς θα εκπέσει η ζημία από PSI
Τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι τράπεζες μπορούν να συμψηφίσουν ζημία που ενέγραψαν από τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI+) με φόρο εισοδήματος προσδιορίζει, με μεγαλύτερη σαφήνεια, το προσχέδιο του νέου φορολογικού, το οποίο αποκάλυψε το Euro2day.

Στο προσχέδιο ορίζεται ότι η ζημία από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου ή από εταιρικά ομόλογα που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του χρέους μπορεί να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος των τραπεζών εφάπαξ ή σε ίσες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τις 30, όσες δηλαδή οι διαχειριστικές περίοδοι οι οποίες μεσολαβούν μέχρι τη λήξη των νέων ομολόγων που έλαβαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, θα απαλειφθεί η αναφορά «εφάπαξ», ώστε να μην υπάρξει σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος το κρίσιμο δημοσιονομικά 2013. Η απάλειψη της δυνατότητας εφάπαξ συμψηφισμού, εφόσον γίνει, θα αποσκοπεί όχι τόσο στην παρεμπόδιση των τραπεζών να τύχουν έκπτωσης φόρου, όσο των φαρμακευτικών εταιρειών που επίσης συμμετείχαν στο PSI+.

Αν απαλειφθεί η δυνατότητα της εφάπαξ έκπτωσης, οι τράπεζες και οι φαρμακευτικές θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τη ζημία από τα ομόλογα με φόρο που τους αναλογεί από 2 έως 30 δόσεις, καθώς η τελευταία σειρά νέων ομολόγων λήγει σε 30 χρόνια.

Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει επίσης το πώς υπολογίζεται το ύψος της ζημίας από τα ομόλογα η οποία εκπίπτει του φόρου. Ειδικότερα, προσδιορίζει την πραγματοποιηθείσα ζημία, δηλαδή το ονομαστικό κούρεμα (53,5%) που υπέστησαν τα ομόλογα.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω διατάξεις έχουν ήδη θεσπιστεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, προσδιορίζονται όμως με μεγαλύτερη σαφήνεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή.

Τέλος, στο νέο φορολογικό δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να επιτρέπει στις τράπεζες να συμψηφίζουν τη ζημία από το PSI με τον φόρο επί των ενοποιημένων κερδών, κάτι που ζήταγαν οι τραπεζίτες για να μπορέσει εν συνεχεία η Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει στα εποπτικά κεφάλαια μεγαλύτερο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου από το σχεδιαζόμενο 20%.


Στο 100% η προκαταβολή φόρου

Επιπρόσθετα, το νέο φορολογικό διατηρεί στο 100% την υποχρέωση προκαταβολής φόρου από τις τράπεζες και στο 1% την έκπτωση φόρου από αποσβέσεις που διενεργούν οι τράπεζες για επισφαλείς απαιτήσεις, εφόσον βέβαια έχουν διενεργηθεί οριστικές εγγραφές.

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται επί του ποσού του ετήσιου μέσου όρου των πραγματικών χορηγήσεων (εξαιρουμένων αυτών προς το Δημόσιο και προς ΝΠΔΔ).

Πέρα από την παραπάνω έκπτωση, οι τράπεζες δικαιούνται να εξαιρούν από τα ακαθάριστα έσοδά τους για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της χρήσης πρόσθετες ειδικές κατά περίπτωση προβλέψεις για την απόσβεση απαιτήσεων κατά πελατών τους, για τις οποίες έχει διακοπεί ο λογισμός τόκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v