Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναγορά με "μπόνους" στην τιμή

Ως 10 δισ. το ποσό που θα διατεθεί για επαναγορά. Με 6μηνα γραμμάτια του EFSF η αποπληρωμή. Από 30,2% ως 38,1% η ελάχιστη τιμή και από 32,2% ως 40,1% η ανώτερη, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. Η ανακοίνωση.

Επαναγορά με μπόνους στην τιμή
Θετική έκπληξη επιφύλαξαν στην αγορά οι όροι επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς το εύρος τιμών που όρισε ο ΟΔΔΗΧ είναι περίπου 10% υψηλότερο από αυτό που αρχικώς είχε ανακοινωθεί μέσω του τελευταίου Eurogroup.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη δημοπρασία για την επαναγορά ομολόγων, η οποία θα διενεργηθεί με τη μέθοδο Dutch Auction.

Η έκπληξη στην ανακοίνωση ήταν ο καθορισμός ελάχιστης τιμής. Ειδικότερα, για τις 20 σειρές ομολόγων ορίστηκε εύρος ελάχιστης τιμής μεταξύ 30,2 και 38,1 μονάδων βάσης και εύρος μέγιστης τιμής μεταξύ 32,2 και 40,1 μονάδων βάσης. Ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμή είναι το 32,095 και ο μέσος όρος της μέγιστης το 34,095.

Με την ακολουθούμενη μέθοδο, ως τιμή πράξης κλειδώνει η υψηλότερη προσφορά μεταξύ του εύρους τιμών που δόθηκαν ανά σειρά έκδοσης. Αν δηλαδή στο ομόλογο λήξης 2023, με εύρος επαναγοράς 38,01 - 40,01, η υψηλότερη τιμή που έχει προσφερθεί στις 39,8 μονάδες βάσης κλειδώνει ως τιμή πράξης και για όποιον πρόσφερε τα ομόλογά του στις 38,01 μονάδες βάσης.

Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίζεται ότι θα πουλήσουν με ίσους όρους όλοι, γεγονός που διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες, που όπως έχει γράψει το Euro2day αποτελούν το back up της διαδικασίας.

Πρόκειται για εύρος τιμών λίγο υψηλότερο από αυτό που είχε δοθεί ως κατεύθυνση από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup, εξ ου και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, ενώ ώθηση δίνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η τιμή του ομολόγου λήξεως το 2023 ενισχύεται στο 39,5% της ονομαστικής αξίας και του ομολόγου λήξεως το 2042 στο 31,37%. Κέρδη καταγράφονται και στο Χ.Α., καθώς το εύρος επαναγοράς επιτρέπει στις εγχώριες τράπεζες να πουλήσουν τα ομόλογά τους με κατά τι υψηλότερα κέρδη.

Οι όροι της δημοπρασίας είναι τέτοιοι που βοηθούν τόσο αυτούς που θέλουν να πουλήσουν το 100% της θέσης τους όσο και αυτούς που επιδιώκουν να αποδεχθούν την προσφορά εν μέρει πουλώντας κάποιες σειρές ομολόγων σε υψηλότερες τιμές.

«Όποιος θέλει να πουλήσει το σύνολο των ομολόγων του, εγγράφοντας κέρδη, πιθανότατα θα τα προσφέρει σε εύρος τιμών κοντά στις ελάχιστες τιμές», σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας προσκαλεί στην ανταλλαγή κρατικών τίτλων μέχρι το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Η ανταλλαγή θα γίνει με εξαμηνιαίους τίτλους του EFSF, οι οποίοι θα εκδοθούν για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει το συνολικό ποσό για τους τίτλους κάθε σειράς που έχει προκρίνει την ανταλλαγή τους, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να δεχτεί σημαντικά μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό τίτλων οποιασδήποτε σειράς συγκριτικά με άλλες σειρές.

Στην διακριτική ευχέρεια του Δημοσίου είναι ο καθορισμός:

- Του συνολικού ύψους ονομαστικής αξίας για κάθε σειρά τίτλων που θα δεχτεί να ανταλλάξει.

- Της τιμής αγοράς για κάθε σειρά τίτλων (που για κάθε σειρά θα εκφράζεται ως ποσοστό της ονομαστικής αξίας), σύμφωνα με την καθορισμένη ελάχιστη τιμή αγοράς και τη μέγιστη τιμή αγοράς για κάθε σειρά τίτλων.

- Του συνολικού ποσού των τίτλων του EFSF που το Δημόσιο προτίθεται να διαθέσει για ανταλλαγή με τα κρατικά ομόλογα των σειρών που αναφέρονται στον πίνακα.


Δεσμευτικές ή όχι οι προσφορές;

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, βέβαια, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα καθώς δεν έχει γίνει γνωστό, για παράδειγμα, αν οι προσφορές που θα υποβάλουν οι ιδιώτες κάτοχοι χρέους είναι δεσμευτικές ή όχι.

Η διαδικασία της δημοπρασίας θα τρέξει ως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση», η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup, που θα διενεργηθεί είτε στις 10 είτε στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι.


Κλειδί η στάση των hedge funds

Την επιτυχία της πρότασης, αλλά και τον βαθμό τελικής συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα τα κρίνει επομένως η στάση των hedge funds, που φέρονται να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας μεταξύ 12 και 22 δισ. ευρώ. Τα hedge funds τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (Μάιος του 2012) και στον βαθμό που δεν έχουν πουλήσει εγγράφουν υψηλές υπεραξίες, οι οποίες ξεπερνούν και το 100% (για το ομόλογο λήξης το 2023).

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν από την άτυπη διερεύνηση στην αγορά προκύπτει κρίσιμη μάζα ξένων κατόχων ομολόγων που προτίθεται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά. Στελέχη της αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημειώνουν ότι δεν έχει υπάρξει προεργασία, αφού δεν ήταν σίγουρο ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την επαναγορά.

Τα ίδια στελέχη αμφισβητούν αν θα υπάρξει ευρεία αποδοχή της προσφοράς από τα hedge funds, εκτιμώντας ότι κάποια ποντάρουν ήδη στην άνοδο των τιμών που θα ακολουθήσει μετά την επιτυχία του εγχειρήματος χάρη στην εκούσια- ακούσια συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους, έστω και για μέρος των θέσεών τους. Άλλωστε, σε περίπτωση μη επιτυχίας της επαναγοράς θα ανοίξει ένας νέος γύρος αμφισβήτησης για την πορεία της Ελλάδας που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων.

Μέρος ή το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές είτε εκουσίως, είτε υπό τη διακριτική πίεση των κυβερνήσεών τους.

Υπάρχει τέλος και μία κατηγορία επενδυτών, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά, όπως κεντρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας) καθώς και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, και θεσμικοί επενδυτές όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια.


Δείτε όλη την ανακοίνωση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v