Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικό: Στα μπλοκάκια ο... μουτζούρης

Σε αύξηση του τέλους επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να βρει έσοδα για τα επιδόματα των παιδιών. Όπως μετέδωσε το euro2day.gr από το πρωί, αυτό είναι το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ. Οι εναλλακτικές.

Φορολογικό: Στα μπλοκάκια ο... μουτζούρης
Βελτιώσεις στην κλίμακα με τους τρεις συντελεστές και τα 1.950 ευρώ έκπτωση φόρου (το προηγούμενο σενάριο) επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις στο φορολογικό.

Ειδικότερα, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 45% να επιβάλλεται σε εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ. Στα σκαριά είναι επίσης η αύξηση των επιδομάτων για τριτέκνους και πολυτέκνους στον βαθμό που βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο και υπάρξει έγκριση της τρόικας.

Επικρατέστερο ενδεχόμενο αύξησης εσόδων είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες (σήμερα 500 ευρώ), πρόταση η οποία έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα.

Τα σενάρια αυτά προωθούνται τη στιγμή όπου το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει δυναμικό come back στο πεδίο του φορολογικού, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του μετά τις, τουλάχιστον άστοχες, κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες.

Με τις τροποποιήσεις που επιδιώκονται στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να συνοδεύσει τις αλλαγές με ένα ισχυρό μήνυμα βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις μιας κυβέρνησης-Ηρώδη, οι οποίες προκλήθηκαν μετά τον υπολογισμό των νέων οικογενειακών επιδομάτων στο... πόδι, με αποτέλεσμα τη φορολογική τιμωρία τριτέκνων και πολυτέκνων ακόμα και αν έχουν εισοδήματα στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή ομιλία του τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν υπέρμετρα, να συνεισφέρουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη φορολογία. Έθεσε ως στόχο χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλούστερο σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και αυστηρή τιμωρία -δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές- όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση το 2013, ενώ οι φοροδιαφεύγοντες δεν θα έχουν το περιθώριο για ανασταλτικού χαρακτήρα ποινές: ή θα πληρώνουν ή θα φυλακίζονται.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει σήμερα συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα για το φορολογικό θέμα.

Την Πέμπτη στις 19:00 θα γίνει η συνάντηση του Στουρνάρα με τα επιτελεία των κομμάτων και ενόψει αυτής ήδη η ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε τις θέσεις της.


Τα περιθώρια και οι επιλογές

Περιθώρια για μαγικές λύσεις, ιδίως την ύστατη ώρα, δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και οι εντολές που δόθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που τρέχουν τις προτεινόμενες αλλαγές, είναι να εκπονήσουν διάφορα σενάρια κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και αυξημένης υποστήριξης των οικογενειών στη βάση ισοδύναμων προτάσεων.

Το... 45άρι έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν να επιβληθεί ακόμα και σε υψηλότερο επίπεδο από τα 48.000 ευρώ.

Σε μια προωθημένη κίνηση, μάλιστα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 45% στο 40%, πρόταση που μάλλον "κολλάει" για την ώρα.


Πρώτο θέμα τα παιδιά

Οι οδηγίες που δόθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες. "Κάντε τις αλλαγές εκείνες με τις οποίες σε σχέση με το ισχύον καθεστώς δεν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους" ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή που δόθηκε. Στο σημείο αυτό αρχίζει η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για να εξαλειφθούν οι επιβαρύνσεις.

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, εκτός κι αν προκύψουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το διαθέσιμο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος.

Στην αναζήτηση ισοδυνάμων τρία είναι τα σενάρια

* Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σήμερα σε 500 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος των πρόσθετων εσόδων που αναζητούνται, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει και η αντίστοιχη διεύρυνση του τέλους. 

* Η αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων. Ήδη τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ή τουλάχιστον δεν έχουν διαφωνήσει για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%.

Αν ο συντελεστής αυξανόταν περισσότερο στο 17,5% -πρόταση που έκανε η ΔΗΜΑΡ-, εκτιμάται ότι θα προέκυπταν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ. 

* Η αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στον σχεδιασμό του νέου φόρου, το επικρατέστερο ενδεχόμενο ήταν ο συντελεστής για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ να οριστεί στο 1,2%. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκαν ο συντελεστής αυτός να αυξηθεί στο 2%, πρόταση που οδηγεί σε επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ.


Η κλίμακα

Ήδη από τη Δευτέρα, όπως έγραφε χθες το Euro2day, ο πρωθυπουργός είχε... εξουδετερώσει το 45άρι του φόρου το οποίο θα επιβαλόταν, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή φοροκλίμακας από το υπουργείο Οικονομικών, σε εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων πάνω από 26.000 ευρώ. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη.

Η βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος -όπως έγραψε χθες το Euro2day- είναι η προηγούμενη πρόταση (πριν από τη βόμβα με την επιβολή συντελεστή 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ), σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τρεις συντελεστές και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ παραχωρεί τη θέση του σε σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ.

Τα εναλλακτικά σχέδια δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της κλίμακας, στην οποία ο πρώτος συντελεστής 21% επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται στο 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 18.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, για εισοδήματα έως 29.000 ευρώ και κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Με την κλίμακα σε αυτήν τη μορφή, σε σχέση με σήμερα, προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σημαντικές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Στο τραπέζι υπήρξε και πρόταση για κατάργηση του ανώτατου συντελεστή 45% με καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 40% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Η πρόταση δεν φαίνεται να είναι ώριμη να υλοποιηθεί τώρα, πόσο μάλλον που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας, το οποίο είναι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v