Ξεκίνησαν οι κόντρες για το Ταμιευτήριο

Αίτημα παράτασης για την διάσπαση και πώληση του Τ.Τ. ζητά η ΕΤΕ. Δύσκολο να ικανοποιηθεί από Τρόικα. Μάχη Εθνικής-Alpha βλέπει η αγορά. Οι ενστάσεις για Αττικής και το κώλυμα για Eurobank. Στις 11 Ιανουαρίου οι δεσμευτικές.

Ξεκίνησαν οι κόντρες για το Ταμιευτήριο
Σε ματς για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση διάσπασης και πώλησης του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς με το ξεκίνημα της διαδικασίας υποβλήθηκε στην Τρόικα αίτημα ….παράτασης, κίνηση που προαναγγέλλει, σύμφωνα με την αγορά, τη σκληρή μάχη που θα δοθεί για την απόκτηση του Ταμιευτηρίου.

Το αίτημα παράτασης υποβλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Εθνική με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία των προσφορών, και η ΤτΕ με τη σειρά της το μετέφερε στην Τρόικα.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να λυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες πριν προχωρήσει η διάσπαση και πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Τ.Τ. «Δεν είναι εύκολο να μπιντάρει μια τράπεζα για το Τ.Τ. όταν ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι δικές της κεφαλαιακές ανάγκες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων οι κεφαλαιακές ανάγκες ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω βάσει των δυσμενέστερων προβλέψεων για την εξέλιξη των επισφαλειών που θα ενέχουν τα business plans.

Παρ ότι επίσημη απάντηση από την Τρόικα δεν έχει δοθεί, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να συναινέσει σε παράταση καθώς αφενός η διαδικασία έχει ξεκινήσει, αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι έχουν παραλάβει το φάκελο εδώ και δύο μήνες και ως εκ τούτου είχαν όλο το χρόνο να προετοιμαστούν.

Σημειώνουν, δε, ότι η εξυγίανση του Τ.Τ. καθυστερεί εδώ και πέντε μήνες και η καθυστέρηση έχει μια σειρά από επιπτώσεις σε όλο το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπό το πρίσμα αυτό, είτε η Τρόικα θα δώσει ολιγοήμερη παράταση, είτε θα απορρίψει και επίσημα το αίτημα και θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από όσες εκ των Εθνική, Alpha, Eurobank και Αττικής συνεχίσουν στην διαδικασία

Κατ αρχήν ενδιαφέρον από ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Αττικής

Η διαδικασία ξεκίνησε και τυπικά σήμερα με την για το Τ.Τ. με την υποβολή αιτήσεων προέγκρισης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day, Εθνική, Eurobank και Αlpha Bank, υπέβαλαν στο Τ.Χ.Σ. το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του Ταμιευτηρίου, ενώ η Τράπεζα Αττικής υπέβαλε το ενδιαφέρον της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΤΧΣ, ως μέτοχος των ΕΤΕ, Alpha και Eurobank,καλείται να εγκρίνει ότι οι παραπάνω τράπεζες είναι σε θέση να υποβάλουν οικονομική προσφορά και αξιόπιστο business plan.

Πρόκειται για τυπική διαδικασία, απαραίτητη όμως καθώς στην διάσπαση της ΑΤΕ δεν υπήρξε ενημέρωση και συμμετοχή στην διαδικασία του Τ.Χ.Σ κάτι που ενόχλησε την Τρόικα καθώς το Ταμείο αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ενημερώνεται η Τρόικα για τα παραπάνω ζητήματα.

Αν δεν δοθεί παράταση στην διαδικασία πώλησης οι παραπάνω τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ. μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στο ΤΧΣ το οποίο μαζί με την Επιτροπή Εξυγίανσης της ΤτΕ θα χειριστούν τη διαδικασία. Ταυτόχρονα οι δεσμευτικές προσφορές θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 
Σύμφωνα με την αγορά η μάχη για το Τ.Τ. θα εξελιχθεί μεταξύ Alpha και Εθνικής καθώς η μεν Αττικής θεωρείται πολύ μικρή για να απορροφήσει το Τ.Τ. η δε Eurobank είναι πιθανό να μη συνεχίσει στη διαδικασία εφόσον εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες η δημόσια προσφορά της ΕΤΕ προς τους μετόχους της.


Η ανακοίνωση της Αlpha Bank

Σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, η Alpha Bank αναφέρει τα εξής:

"Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου, η Alpha Τράπεζα επιβεβαιώνει το καταρχάς ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε., δίχως, επί του παρόντος, να δύναται, εκ του νόμου και βάσει συμβατικής προβλέψεως, να παράσχει οιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Η παρούσα δημοσιεύεται (και) εις απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

Η ανακοίνωση της Τ. Αττικής

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από ενδιαφερόμενες τράπεζες, η Αttica Bank επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία.

Ωστόσο, λόγω της δήλωσης εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει, ωστόσο, προς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δύναται να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Η Τράπεζα, για κάθε στο μέλλον τυχόν εξέλιξη, θα τηρήσει το επενδυτικό κοινό ενήμερο στο πλαίσιο του νόμου.


Εθνική: Παραμένει υπό προϋποθέσεις το ενδιαφέρον

Αναφορικά με το από 4 Ιανουαρίου 2013 αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβεβαίωση ή διάψευση δημοσιευμάτων του οικονομικού τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Ν. 3601/2007 οποιεσδήποτε σχετικές διαδικασίες (συνεπώς και η συμμετοχή σε αυτές) είναι απόρρητες και απαγορεύεται ρητά η παροχή ή δημοσίευση κάθε πληροφορίας για αυτές.

Κατά τα λοιπά, και λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα της εν εξελίξει δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Τράπεζας Eurobank Ergasias, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό προϋποθέσεις, δεν έχει παύσει.


Eurobank: Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις

Κατόπιν του από 4 Ιανουαρίου 2013 αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (EK) για επιβεβαίωση ή διάψευση των πληροφοριών που αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος (TT), η Eurobank επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, υπό προϋποθέσεις, για το TT.

Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικώς με το θέμα αυτό.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v