Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, με 162 θετικές ψήφους και 124 αρνητικές ενώ δυο βουλευτές δήλωσαν "παρών".

Ψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, με 162 θετικές ψήφους και 124 αρνητικές ενώ δυο βουλευτές δήλωσαν "παρών".

Το φορολογικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής για τα άρθρα 1, 3, 6 και 10.  

Στην ομιλία του λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε ων κυβερνητικών πολιτικών αλλά και της επιλογής να μην κάνει δεκτές τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης. "Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, τηρώ τις υποσχέσεις μας για να παίρνουμε τις δόσεις", υπογράμμισε ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για μη εποικοδομητική στάση

Στη συνεδρίαση, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά τόσο για το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Βολές όμως δέχτηκε η κυβέρνηση και από το εσωτερικό μέτωπο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ειδικά για το άρθρο δυο του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι το κόμμα είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου των καταθέσεων στο 17,5% για τις καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι τροπολογίες του οποίου επίσης απορρίφθηκαν από τον Γ. Στουρνάρα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι κάθε ευρώ που παίρνουμε με το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ευρώ λιγότερο σε μείωση μισθών και συντάξεων. Αν δεν είχαμε το νομοσχέδιο αυτό, τα 2,3 δισ. ευρώ που θα εξοικονομήσουμε, όπως δείχνει η έκθεση του ΓΛΚ, θα έπρεπε να βρεθούν από περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Σημείωσε ότι οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα της συμπολίτευσης είχαν κόστος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, ή 1 δισ. ευρώ και «δεν μπορούμε, όμως, παραμονή της συνεδρίασης του Euro Working Group και του IMF, που θα μας φέρουν δόση πάνω από 5 δισ., να προσθέσουμε κόστος 1 δισ. ευρώ».


Ενστάσεις συνταγματικότητας και από τη Βουλή

Εν τω μεταξύ μια σειρά από ενστάσεις διατύπωσε η Επιστημονική επιτροπή της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ουσιαστικά οι ενστάσεις αφορούν τρία θέματα: Το γεγονός ότι επιβάλλεται διαφορετικός τρόπος φορολόγησης ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος, το ότι επιβάλλεται κατάργηση του αφορολόγητου (όπως σημαίνεται η ΕΣΥΕ έχει καθορίσει το όριο της φτώχειας στα 5.951 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο) ενώ θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας και για την καθιέρωση ορίου εισοδήματος 45.000 ευρώ προκειμένου να εισπράξει μια οικογένεια τα επιδόματα για τα παιδιά.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνει με το νομοσχέδιο θεσπίζεται διαφορετική κλίμακα συντελεστών φορολογίας ανά κατηγορία εισοδήματος και «τίθεται εν προκειμένω προβληματισμός ως προς το εάν η εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα».

Παράλληλα, όπως σημειώνει «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος για καμία κατηγορία εισοδήματος, ενώ ειδικώς για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 42.000 ευρώ, αντί της θέσπισης αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, προβλέπεται μείωσή του βάσει της προτεινόμενης κλίμακας αναλογούντος φόρου, αντιστρόφως ανάλογη του ύψους του εισοδήματος αυτού».

Όπως έχει επισημανθεί και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, «η κατάργηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου ενδεχομένως δεν είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v