Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mείωση ΦΠΑ σε εστίαση για να… χωνευθεί το λάθος

Επιχειρήματα για να πειστεί η τρόικα να μειωθούν έμμεσοι φόροι ψάχνει η κυβέρνηση. Ομάδα εργασίας στο ΥΠΟΙΚ για τη συγκέντρωση επιχειρημάτων. Η πολιτική σύγκρουση για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Mείωση ΦΠΑ σε εστίαση για να… χωνευθεί το λάθος
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19% επιδιώκει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, σε μία κίνηση με έντονα στοιχεία πολιτικού εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι το πρώτο χειροπιαστό «αντίμετρο» που αναδεικνύεται μετά από αλλεπάλληλες δημόσιες παραδοχές στελεχών του ΔΝΤ ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της ύφεσης που θα προκαλούσαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν, το οποίο καλλιεργήθηκε λίγο πριν φτάσει στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ.

Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση άργησε να επιδείξει αντανακλαστικά στις δημόσιες παραδοχές των στελεχών του ΔΝΤ για αυτό το «λάθος» αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον άργησε να επιχειρήσει να φέρει τον πρωθυπουργό στο βήμα της Βουλής για να εξηγηθεί.

Τώρα, στο παρασκήνιο, παίζεται μια μάχη εντυπώσεων, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι έχει ήδη κάνει την απαραίτητη προεργασία για να κερδίσει την πρώτη απόσυρση μέτρου του μνημονίου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί την... πατρότητα της αναγκαίας επαναδιαπραγμάτευσης.

«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα», δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Είχαν προηγηθεί διαρροές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή του λάθους σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο, που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Όσο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση θα ερίζουν για το ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, η εικόνα που μεταδίδεται από το εξωτερικό κάθε άλλο παρά οδηγεί σε δεδομένες θετικές εξελίξεις.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος πράγματι έθεσε το ζήτημα του λάθους τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin χθες και προχθές, μάλλον εισέπραξε μια παγωμένη αντίδραση. Η κ. Λαγκάρντ φέρεται ότι δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο, ο κ. Ρεν φέρεται να ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα λάθους και μάλλον από ελάχιστοι έως κανένας ήταν οι «σύμμαχοι» που είναι διατεθειμένοι να πάρουν το μέρος του Έλληνα υπουργού σε αυτήν την ιστορία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ζητήσει από ειδική ομάδα εργασίας έως τις 25-26 που θα φτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα (για να προετοιμάσουν την άφιξη των «μεγάλων» στις 3 Μαρτίου) να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα αποτελεσματικότητας της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Κοινώς, αναζητούνται στοιχεία (πτώση κατανάλωσης, μείωση εσόδων από ΦΠΑ, αύξηση φοροδιαφυγής, λουκέτα σε εστιατόρια και αύξηση της ανεργίας) που να μπορούν να αιτιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση.

Στο υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, "δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια μαξιμαλιστική επιδίωξη", αλλά για ένα αίτημα που θα συνοδεύεται από στοιχεία αναποτελεσματικότητας και λάθος συνταγής.

Αντίστοιχες μετρήσεις αποτελεσματικότητας τρέχουν και για την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και ιδίως στο πετρέλαιο θέρμανσης όπου η πτώση της κατανάλωσης τον Ιανουάριο (για το πετρέλαιο θέρμανσης) είναι «μόλις» 70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v